Subfebrility sú vždy rizikové

V októbri som dostala zápal očí a doktorka na očnom mi povedala, že mám vraj očnú chrípku. Odvtedy mám neprestajne zvýšené teploty.

Otázka

Mám 24 rokov, v septembri som po škole nastúpila do práce, pracujem ako učiteľka. V októbri som dostala zápal očí a doktorka na očnom mi povedala, že mám vraj očnú chrípku. Odvtedy mám neprestajne zvýšené teploty (37 - 37,4). U doktorky som každú chvíľu, pretože som stále chorá. Na krvných testoch mi vyšli slabo pozitívne mykoplazmy, brala som 4 antibiotiká (Sumamed 1x + cyprofloxacin 3 balenia) + neskôr Bioparox. Momentálne som chorá opäť. A samozrejme, neustále zvýšené teploty a zväčšené uzliny na krku. Bola som na SONO uzlín, vraj sú reaktívne, do veľkosti 13 mm, z vlastnej iniciatívy som sa vybrala na imunológiu, kde mi brali kompletne krv, tam sa zistili len pozostatky po prekonaní mononukleózy (tu som prekonala ako 1 ročná). Doktori to uzavreli ako zvýšené teploty zo stresu. Preto som si ich prestala merať a cez Vianoce som sa naozaj cítila lepšie (ale nevylučujem, že som ich nemala). Lenže opäť som sa vrátila do školy a opäť sa všetko vrátilo. Inak unavená nie som, len ma to veľmi znervózňuje, som podráždená, nič ma nebaví a pri zvýšenej teplote mi horí celá tvár. Väčšinou tieto stavy ustúpia večer, tesne pred spaním. Aké vyšetrenia by som mala ešte absolvovať? Alebo to už mám nechať tak?

Odpoveď

To je odvážne, predčasné a nebezpečné tvrdiť, že subfebrilné teploty sú zo stresu ak sa zatiaľ nijaká iná konkrétna diagnóza nenašla, zvlášť keď ste prekonala (?) infekciu tak rafinovaným mikroorganizmom ako je mykoplazma. Zvlášť, ak neboli zďaleka vyčerpané viaceré vyšetrenia obvyklé v takýchto prípadoch a dodnes pretrvávajú okrem teplôt aj neustále zväčšené uzliny. Ak vám teda budú subfebrilné teploty, zväčšené uzliny a vaše návalové stavy dlhodobo pretrvávať, je pravdepodobnosť, že mykoplazma pneumoniae nemusela byť preliečená úplne a pretrváva v potlačenej latentnej forme v organizme. Je to veľmi rafinovaná baktéria podobná vírusom, lebo je bez bunkovej steny. Často sa „ukryje“ v bunkách a jej intracelulárna prítomnosť spôsobuje latentný, alebo chronický stav a rezistencie na mykoplazmicídne imunitné mechanizmy a selektívnu terapiu liekmi. Kultivácia mykoplazmy je veľmi náročná a dokážu ju spoľahlivo robiť len niektoré laboratória. Liečba sa tiež nemusela podariť vzhľadom na možnosť rezistencie mykoplazmy na často používané typy antibiotík a krátkosť liečby, alebo možno ide o iný mikroorganizmus s podobnými príznakmi. Počas infekcie mykoplazmou sa navyše často pridružia aj iné virózne a bakteriálne a parazitárne ochorenia práve tým, že mykoplazma dezintegruje imunologické, fyziologické aj anatomické bariéry a mechanizmy na postihnutom mieste čo vytvorí vhodné prostredie aj pre prienik a inváziu iných mikroorganizmov a vznik bunečných poškodení a zápalových stavov v tkanivách. Treba preveriť aj iné možnosti sekundárnej infekcie. Preto ma napadá, keďže spomínate problémy s očami a zdurené uzliny aj súvislosť s Toxoplazmózou. Práve táto parazitóza má očnú a uzlinovú formu (zápal sietnice a zdurené uzliny). Aj táto parazitóza má veľmi komplikovaný životný cyklus a komplikovanú dlhodobú liečbu. No sú to len hypotézy a preto treba ďalej sledovať váš stav. V prípade, že problémy postupne neustúpia a budú a budú pretrvávať, či cyklicky sa zhoršovať je treba vykonať premyslene ďalšie testy a vyšetrenia. Teraz ste brala ťažké antibiotiká, tak trochu počkajte a uvidíte. Potom s presným popisom vaších pretrvávajúcich ťažkosti znovu navštívte lekárov. Za ten čas si skúste zistiť, kde je najbližšie k vám nejaké špecializované pracovisko na tieto a podobné typy infekcii a parazitóz a nejaký odborník s dlhšou klinockou praxou a skúsenosťou v ich liečbe a objednajte sa k nemu na konzultáciu.