Konzumácia príliš veľkého množstva sladkostí

Môj brat (15) konzumuje príliš veľa sladkostí a ostatné zje len to, čo mu chutí. Normálne jedlá (pokiaľ nejde o mäso) zje len minimálne.

Otázka

Môj brat (15) konzumuje príliš veľa sladkostí a ostatné zje len to, čo mu chutí. Normálne jedlá (pokiaľ nejde o mäso) zje len minimálne, čo si myslím, že je málo na jeho vek a na to, že je dosť vysoký. Na krvi nebol už dávnejšie, rodičia to pokladajú za dôležité len keď je preventívna prehliadka. Pri spotení často neskutočne zapácha, pripomína to až cibuľový zápach. Moč mal naposledy v poriadku. Obávam sa o jeho zdravie a celkový stav, s tými sladkosťami si nedá povedať. Je často roztržitý, hyperaktívny, nesústredený. Mne ako sestre neprikladá veľkú dôležitosť, preto sa chcem spýtať, či to je normálne, a či netreba urobiť nejaké vyšetrenia, aby potom už nebolo neskoro.

Odpoveď

Nie je potvrdená súvislosť medzi nadmerným príjmom sacharidov (cukrov) a rizikom cukrovky. Problém ale vzniká pri náraste hmotnosti .. pri obezite samozrejme narastá riziko diabetu. Pokiaľ ide o zloženie stravy platí stará múdra veta: "si tým, čo ješ", takže nezdravé stravovanie určite z dlhodobého hľadiska zvyšuje riziko zdravotných ťažkostí. Celkovo je nezdravá nadmerná konzumácia rafinovaného cukru (v podstate všetky sladkosti) a tiež soli. Brat má 15 rokov, aktuálne prekonáva obdobie puberty, kedy je celkovo problematická komunikácia a navodenie systémových zmien napríklad aj v stravovaní.