Náhle objavenie hrčky v prsníku

V ľavom prsníku hore v 4 vonkajšom kvadrante som si nahmatala veľkú hrču, ktorú ked chytím alebo prechádzam prstami po nej tak sa pohybuje.

Otázka

V ľavom prsníku hore v 4 vonkajšom kvadrante som si nahmatala veľkú hrču, ktorú ked chytím alebo prechádzam prstami po nej tak sa pohybuje príde mi ako nejaká žľaza a sú v nej akoby pľuzgiere. Je veľká asi ako slivka a keď dám ruku nad hlavu tak je aj vidieť akoby také vyduté. Keď dám ruky vedľa tela nič nie je vidieť. Plus mám aj výtok z oboch prsníkov pri stlačení žltkastej farby. Pri dotyku to aj trochu bolí. Bradavky mám také isté, čo sa týka sfarbenia a tvaru. Môže to byť aj tým, že mám dostať menštruáciu o 2 dni nejaká hormonálna zmena? Neviete, čo by to prosím mohlo byť? K lekárovi idem o týždeň no veľmi sa bojím. Predtým som ju tam myslím nemala. Asi by som si to všimla. Nekojím už rok a pol a mám 26 rokov.

Odpoveď

Uvedené hormonálne zmeny a ich prejavy na prsníku naozaj môžu súvisieť s menštruačným cyklom aj vzhľadom na rýchlosť s akou sa zjavili. Preto sa hneď neobávajte, že by išlo o niečo závažné. No ak ste takýto priebeh doteraz nemala, tak je dobré, že pôjdete na vyšetrenie, aby ste vedela, či sú to len búrlivé predmenštruačné hormonálne zmeny, ktoré potom vymiznú, alebo či určité zmeny na prsníkoch budú pretrvávať(fibrózne prsníky) a treba ich potom pravidelne sledovať ak by zmeny nadobudli trvalejší charakter. Vyšetrenie hormonálneho profilu by potom bolo tiež na mieste. 90% žien má postupne s vekom rôzne prejavy a zmeny na prsníkoch, ktoré neznamenajú hneď niečo závažné. V malom počte prípadov sú zmeny rizikové a preto je dôležité chodiť na pravidelné prehliadky (mamografický screening) aj so zdravými prsníkmi, zvlášť ak sa vyskytnú určité zmeny a stvrdnutia trvalejšieho charakteru. No netreba sa hneď báť, lebo prsník je veľmi dynamický a na hormóny reagujúci orgán a mnohé zmeny sú normálnym javom. Dôležité je neponechať neliečené zápalové procesy a infekcie v prsníku (napr. pri kojení). Dôležitá je ajcelková životospráva a výživa a imunita, ktoré môžu rozhodovať o tom, ktorým smerom sa nejaký zápalový proces vyberie, či k vyliečeniu, alebo vznikne nejaký podozrivý proces v tkanive. Venujte sa preto aj tejto stránke podpory zdravia.