Zápal čreva a liečba diétou

Mám 35 rokov a 4 deti. Pred rokom ma začal bolieť žalúdok. Bolesť bola veľmi intenzívna a vždy trvala dva týždne, budila ma aj v noci.

Otázka

Mám 35 rokov a 4 deti (3,5,9,12). Pracujem z domu. Pred rokom ma začal bolieť žalúdok. Bolesť bola veľmi intenzívna a vždy trvala dva týždne, budila ma aj v noci. Potom bol vždy dva týždne pokoj. Nebolelo nič. Po 3 mesiacoch stanovila obvodná lekárka diagnozu Helicobacter pylori a preliečila ma trojkombináciou (predtým som minimálne 12 rokov neužívala žiadne lieky, okrem paralenu - aj to len veľmi zriedka, kvôli tehotenstvám a dojčeniu).

Liečba zabrala, výsledky kontroly na prítomnosť HP boli negatívne. Vtedy som urobila chybu, vzhľadom na to, že posledných 12-13 rokov nikto v mojej rodine neužíval antibiotiká, tak som nepoznala význam probiotík. Tie som pri liečbe HP užívala len 7 dní. Potom sa však objavili ťažkosti so stolicou, ktoré sa postupne zhoršovali. Najprv sa objavil hlien, myslela som si, že to súvisí so zhoršením črevnej flóry, tak som nasadila probiotika, pridala sa však krv - to som pripisovala hemoroidom. Stav sa však nezlepšoval, ale zhoršoval a obvodná lekárka mi nariadila 3-mesačnú kúru, kedy som mala užívať kvapky Hylak. Stav sa zhoršil, už miesto stolice išla len krv s hlienom. Chuť do jedla bola stále dobrá, vôbec som nechudla (vážim 49 kg pri výške 164 cm - posledných 10 rokov). Nebola som unavená, nemala som žiadne zvláštne bolesti ani iné príznaky. Potom sa stav sám trošku zlepšil, ale medzitým som išla k lekárke - gastroenterologičke, tá urobila rektoskopiu a povedala, že mám rektum a 20 cm hrubého čreva, ktoré vidí zapálené, že je tam hlien a krv, ďalej už bola normálna stolica. Vyslovila podozrenie na ulceroznu kolitidu, ale za účelom vylúčenia Crohnovej choroby chcela ešte urobiť kolonoskopiu. Predpísala mi Pentasu - čípky, tie som brala 2 mesiace (približne po mesiaci užívania som dostala od detí črevnú virózu a pentasu som na pár dní vysadila). Počas užívania Pentasy krv zmizla, hlien ostal. Keď som ju dobrala, tak sa krv objavila znovu.

Teraz krátko ohľadne krvi - na začiatku, ked začali ťažkosti so stolicou som mala hemoglobín 112, potom stúpol na 117 a neskôr na 119 (Neužívam žiadne prípravky na zvýšenie železa), zápal sa nepotvrdil, bola lem mierne zvýšená sedimentácia a eozinofily boli okolo 5.

Kolonoskopiu momentálne odmietam, necítim sa na to - chcela som skúsiť ešte niečo iné. Nie som zástanca liekov a vyšetrení za každú cenu. Mala som zlú životosprávu, málo cvičenia (brala som to tak, že pri deťoch cvičím dosť), jedla som veľa sladkostí (to som si vždy ospravedlňovala tým, že aj tak by sa zišlo pribrať), málo som odpočívala, nevydržím len tak sedieť alebo ležať, stále niečo robím. jedla som málo ovocia a zeleniny. Skúšala som zmenu stravy, vysadila som mlieko, teraz aj rafinovaný cukor, kávu už dávno, alkohol nepijem, nefajčím, pijem veľa acidka, užívam probiotiká. Snažím sa nestresovať, ale som typ človeka, čo sa stresuje kvôli všetkému, už od študentských rokov.

Ešte k anamnéze. Nemám žiadne alergie, neprekonala som žiadne vážne choroby, nebola som na žiadnej operácii, v rodine nemáme žiadne takéto ochorenia, žiadne nádory, ani žiadne iné vážne choroby. Iba otec má vysoký cholesterol a pred 10 rokmi prekonal porážku, ja sa subjektívne cítim dobre, nemám žiadne bolesti, žiadne kŕče, žiadnu teplotu, nepociťujem slabosť. Neužívam žiadne lieky a momentálne - stolica každý deň väčšinou len raz, max. 2 krát, nie hnačkovitá, vždy s prímesou krvi a hlienu. Ešte by som spomenula - dva roky som denne pracovala s laptopom na kolenách (alebo na dolnej časti brucha) - neviem, či to môže súvisieť. Rada by som vedela, aký máte názor na môj problém, čo by ste mi odporučili.

Odpoveď

Predovšetkým treba liečiť váš zápal v terminálnej časti hrubého čreva, inak sa mi javí váš zdravotný stav ako dobrý. Aj keď nejde o nič vážne , je to často dlhodobejší proces pretože cez zapálenú časť čreva neustále odchádza stolica. Prestaňte teraz aplikovať neustále mliečne probiotiká, môžu negatívne vplývať na liečbu zápalu v čreve. Hylak sa má takisto vysadiť ak je stolica riedka a s prímesou krvi. Diagnóza Crohnovej choroby a ulceróznej kolitídy sú predčasné, máte zatiaľ len podobné príznaky, ktoré môžu byť prechodné. Musíte nasadiť na čas (2-4 týždne) šetriacu diétu s vylúčením všetkého dráždivého, ostrého, príliš kyslého a pikantného.

Pite čajoviny s obsahom trieslovín (ako pri hnačke) bez cukru, Kúpte si čaj Leros Tormentan a pite ho podľa predpisu a kombinujte s inými trieslovinovými čajmi, ktoré majú stavajúce účinky (ruský, čínsky, indický čierny čaj viac vylúhovaný). Robte si obdeň vývar z ryže a mrkvičky. Jedzte banány. Jedzte uvarené cestovinové jedlá, bez ostrých a umelých, kečupov, feferóniek a dressingov. Jedte pestrú ale prirodzenú domácu stravu, dobre uvarenú, ľahko stráviteľnú, bez veľkého množstva korenín, dobre uvarené zeleninové prívarky a kaše bez zápražky a smotany. Ak by vás zapekalo, jedzte domáce kompóty a džemy (bez želatín a konzervantov). Nejedzte veľa mastných a smažených jedál a mastné mäsové údené a korenené výrobky. Mäso jedzte hlavne varené. Všetko jedzte v ľahkej kašovitejšej forme a po malých dávkach, viackrát denne a nikdy nie na noc , alebo v noci (jedine čaj a suchár či piškótku a nanajvýš banán). Ovocie si dávajte po diétnom jedle a ak je ostro-kyslé kombinujte ho s banánom a mrkvou a môže byť aj rozmixované na jemnejšiu štruktúru (ako detská výživa). Jedzte ako prílohy varenú ryžu, obyčajné dobre uvarené cestoviny, ľahké biele pečivo, sucháre, piškóty, varené nemastené zemiaky a pod. Mlieko a mliečne produkty, ako napr. diétny tvaroh by som celkom nevysadzoval, len znížte spotrebu iných mliečnych výrobkov (rôzne mastné, gurmánske syroviny, solené a s plesňami, tavené syry a iné farbené a sladené a dochucované mliečne výrobky). Počas tejto diéty by som aminosalicylát Mesalazín (Pentasu) nevysadzoval, lebo má protizápalové účinky práve na črevo a spolu s diétou môže mať dobrý liečebný efekt. Nejedzte nič také čo by ste nedala bežne ani svojím starším deťom.

Celkovo si upravte životosprávu, spánok a pohybový režim, najlepšie vonku s deťmi a v prírode. Myslím, že vaša prognóza je dobrá, len po vyliečení musíte naďalej pokračovať stále v zásadach správneho výživového režimu a životosprávy ak sa vám problémy nemajú vracať.