Problémy s trávením po cholecystektómii

Pred rokom mi vyoperovali žlčník, mala som v ňom polypy. Spočiatku som nemala žiadne problémy, zdravo sa stravujem.

Otázka

Pred rokom mi vyoperovali žlčník, mala som v ňom polypy. Spočiatku som nemala žiadne problémy, zdravo sa stravujem. No v posledných mesiacoch mám časté zapáchajúce vetry i keď ma nezdúva a tlak v pravo pod rebrom. Tiež mám svrbenie pri močení občas aj voľne na tele. Chutí mi jesť a mám skôr hnačky a prelievanie čriev. Jem probiotiká a pakreolan či orezin, nič viac. Ako by som mohla prečistiť črevá, zrejme keďže vetry sú zapáchajuce niečo tam nie je v poriadku.

Odpoveď

Zdravý človek nemá prečo pravidelne používať umelé tráviace enzýmy a digestíva (Pankreolan, Orenzym). Vy ste po operácii žlčníka (cholecystektómii) a preto je ich občasné užívanie na mieste. Nie som špecialista v tejto oblasti a preto nepoznám všetky možné pooperačné komplikácie po vyoperovaní žlčníka no jednoznačne viem, že musíte dať pozor na skladbu stravy a jej množstvo, pretože po operácii zásobníka žlčových tráviacich štiav nedokáže váš tráviaci systém vylúčiť naraz potrebné množstvo tráviacich enzýmov. Je možné, že príjmom liekových enzýmov si dovolíte zjesť následne väčšie množstvo aj ťažšie stráviteľnej potravy a to robí problém. Neviem či a akú diétu držíte, ale vy nemôžete jesť úplne rovnako ako zdravý človek. Hlavne nemôžete zjesť naraz veľké množstvá a už vôbec nie miešať veľa potravín a chutí naraz. Jedzte máličko na raz, nejedzte mastné jedlá, a ďalšie jedlo jedzte až po strávení predošlého a miernych pocitoch hladu. Pankreolan a Orenzym používajte hlavne v prípadoch ak zjete viac ťažšieho jedla. Pri ľahkom jedle a bezproblémovom trávení a dostatočných prestávkach medzi jedlom ich nemusíte vždy brať. Tým, že ich beriete stále, urýchľujete trávenie a dostavuje sa chuť do jedla a preťažujete váš menej výkonný tráviaci trakt.

Enzýmy a pomocné tráviace látky sú aj v čerstvej ovocno - zeleninovej potrave a bylinách a čajovinách, pive a pod. Preto si zistite z ktorých druhov vás nenadúva a ktoré napomáhajú tráveniu a jedzte a pite ich, lebo podporujú prirodzene trávenie obsahom mnohých účinných látok. Črevá sa nedajú prečistiť, len vyprázdniť od stravy a potom vhodnou skladbou a malým množstvom potravy zabezpečiť dobré enzymatické trávenie a tým zabrániť iným procesom v čreve, ktoré vytvárajú napr. zápach. Veľký význam na dokončenie enzymatických tráviacich problémov má zdravá črevná flóra a preto sa poraďte s dietológom o možnostiach konzumácie zeleninových, ovocných a mliečnych kvasných produktov. Niektoré možno budú problematické, ale iné možno budú napomáhať dobrému tráveniu. Musíte opatrne aj sama skúšať čo môžete a uvidíte a tiež sa poraďte s lekárom a dietológom.

A hlavne pozor na tuky oleje a mastnú potravu, tá musí byť významne obmedzená. Jezdte hlavne na šťave dusenú potravu a bez zápražok. Je to zdravšie a mastné jedlá a tuky nie sú všeobecne potrebné pre zdravie vo veľkých množstvách aj pre zdravých ľudí. A nezabúdajte, že aj zdravý pravidelný pohyb napomáha tráveniu a využitiu potravy v organizme.