Antikoncepcia je vždy viac či menej riziková

Keď užívam antikoncepciu tak mávam tráviace problémy, ako sú zápcha, nechutenstvo, často mi býva po jedle na vracanie, pocity plného bruška, plyvnatosť...

Otázka

Keď užívam antikoncepciu tak mávam tráviace problémy, ako sú zápcha, nechutenstvo, často mi býva po jedle na vracanie, pocity plného bruška, plyvnatosť, často chodenia na malú potrebu, zadržiavania vody v tele a mierne bolesti hlavy. Býva mi aj zima. Ale keď mám sedem dnovú prestávku tak neviem čo sa stalo, ale vráti sa mi chuť do jedla, pravidelná stolica ani riedka ani hustá a nechodievam tak často na WC na malú potrebu. A cítim sa omnoho lepšie. A keď zase začnem užívam tak sa problémy vracajú. Čo to môže byť? Je to vplyvom antikoncepcie?

Odpoveď

Biologický účinok preparátu na pacienta je rozhodujúci a nie to čo je napísané na príbalovom letáku o jeho neškodnosti. Stovke iných nemusí antikoncepcia citeľne vadiť no ak vám robí zjavné problémy tak treba ukončiť jej využívanie. No aj u tých, ktorým nerobí hneď citeľné problémy má každá antikoncepcia nežiadúce bočné účinky a vytvára rôzne zdravotné riziká, ktoré sa prejavia trebárs až neskôr (počnúc metabolickými až po psychické a zmeny nálad, depresie a pod.). Antikoncepcia je v každom prípade biologicky neprirodzená a jej negatívne zdravotné účinky nemožno zakrývať. Čo cítite vy sama to je správne a rozhodujúce a tým sa riaďte. A ak vám to bude sťažovať slobodný sexuálny styk s partnerom, tak si dajte na vážky, že čo je dôležitejšie neobmedzený sexuálny styk, alebo vaše zdravie. Pri troche vedomostí, opatrnosti a ohľaduplnosti partnera si poradíte aj bez hormonálnej antikoncepcie. A vyberajte si partnera, ktorý bude šťastný ak otehotniete a nie partnera, ktorý si chce len sexuálne užívať a zneužívať vás.