Mononukleózou zväčšené uzliny nie sú lymfóm

Chcel by som sa poradiť ohľadom rizika lymfómu u priateľky (23r). Je študentkou vysokej školy, počas letného skúškového obdobia, keď mala veľmi zlú životosprávu a bola veľmi vyčerpaná si nahmatala pod sánkou malú hrčku.

Otázka

Chcel by som sa poradiť ohľadom rizika lymfómu u priateľky (23r). Je študentkou vysokej školy, počas letného skúškového obdobia, keď mala veľmi zlú životosprávu a bola veľmi vyčerpaná si nahmatala pod sánkou malú hrčku. V priebehu 2-3 týždňov, keď nezmizla, sme tomu začali venovať viac pozornosti a nahmatali sme po oboch stranách krku a pod sánkou niekoľko ďalších. Priateľka následne absolvovala krvné odbery (krvný obraz, serológia), USG krku a brucha, biopsiu tenkou ihlou.

Výsledok krvného obrazu ukázal v krvi protilátky proti EBV a teda prekonanej mononukleóze niekedy v minulosti (nevieme kedy, jej prvý priateľ mal mononukleózu, odvtedy uplynulo už 5 rokov a uzliny sa zväčšili až teraz). USG ukázal mierne zväčšené krčné uzliny do 10mm a zväčšené uzliny pod sánkou (1,7x1,8x0,7mm a 1,1x1,7,0,7mm) so známkami chronického zápalu. Slezina ani pečeň neboli zväčšené. Nedávno bola priatelka na RTG zubov a neukázali sa žiadne komplikácie. Z punkčnej biopsie sa taktiež nič nezistilo. Problémom je, že po takmer 5 mesiacoch sú uzliny stále rovnako hmatateľné a jedna krčná sa pravdepodobne trochu zväčšila.

Priateľka stále nemá ideálnu životosprávu, najmä čo sa týka pohybu a stresu. Má dlhodobo zníženú imunitu (asi mesiac má nádchu, sporadický kašeľ, nedávno mala menší prejav herpesu na perách) a bolesti chrbta (niekedy jej tŕpne ľavá ruka, má občasné závrate) Zvažujeme extirpáciu uzliny pre komplexnejší hystologický rozbor. Chcem sa v tejto súvislosti opýtať na Váš názor, nakoľko dôvodné sú naše obavy z lymfómu a či odporúčate vybratie uzliny. Nočné potenie, trvalo zvýšenú teplotu, celkové svrbenie ani nadmerné chudnutie priateľka nemá, avšak čítali sme, že často sa lymfóm prejavuje len zväčšenými uzlinami.

Odpoveď

Mononukleózou zväčšené uzliny nie sú lymfóm. Každý má viackrát za život zväčšené uzliny z nejakej infekcie. Na základe zväčšených uzlín nemôžeme automaticky uvažovať o lymfóme, na túto diagnózu teda kľudne zabudnite. Dobre že ste uviedli v minulosti prekonanú infekciu mononukleózy, ktorú spôsobuje EBV vírus (Epstein-Barrovej vírus). To je príčina zväčšených uzlín. Po prekonaní tejto infekcie musí pacient celoživotne dbať o dobrú životosprávu, pestrú vitaminóznu víživu a dostatok spánku a regenerácie, aby si udržal dobrú imunitu a tým aj vírus ako napr. herpes, EBV či iné pod kontrolou. Tento vírus totiž pretrváva (perzistuje) v organizme v epiteloch hrdla a v bielych krvinkách nazývaných B-lymfocyty a teda aj v lymfatických uzlinách. Pri prvej infekcii je vírus agresívnejší a spôsobí rozpad (lýzu) napadnutých buniek aby sa rozmnožil a toto štádium je vlastne “ mononukleóza“ ktorú ste aj vy prekonala a ktorou sa nakazí nehygienickým či intímnym kontaktom veľa mladých ľudí. Pri ťažšom priebehu zasahuje pečeň a slezinu. Nedá sa liečiť liekmi ani ntibiotikami, ale iba vitamínami, a režimovou terapiou pre zvýšenie imunity organizmu. Neskôr choroba ustúpi, ale vírus zostáva.

Pri oslabení a poklese imunity môže v niektorých prípadoch spôsobovať komplikácie a určité riziká. Tí ktorí prekonali toto ochorenie sú niekedy neskôr náchylnejší pri zlej životospráve, výžive a vyčerpaní k niektorým ochoreniam súvisiacim s imunitou. Preto jediná cesta pre vašu priateľku ako znížiť oneskorené riziká z tohto ochorenia je už spomínaná režimová terapia, ktorá zahŕňa správnu výživu, životosprávu a regeneráciu (spánok). Sami potvrdzujete že počas skúšobného obdobia všetky tieto doporučenia boli porušené. Treba vedieť, že po prebdenej noci sa znižuje okamžite funkčnosť imunitného systému takmer o polovicu. Ak sa to opakuje a pridá sa k tomu biologicky nehodnotná výživa, alkohol, fajčenie, nedostatok pohybu, vyčerpanosť, ťažké skúšky a stresy v škole v práci či doma, klesá infekčná aj DNA reparačná imunita natoľko, že ohrozí aj zdravie každého zdravého človeka, o to viac človeka, ktorý prekonal napr. toto infekčné ochorenie. Preto nespoliehajte iba na lekárov a liečbu, ktorá je v tomto prípade obmedzená a „MUSÍTE“ zlepšiť celkovú kondíciu a imunitu priateľky režimovou a výživovou terapiou. Ona si nemôže dovoliť ani kvôli štúdiu ani kvôli iným životným aktivitám v budúcnosti ísť na doraz až do štádia chronickej vyčerpanosti, v ktorom je teraz. Pri zlej životospráve jej ani lekári nepomôžu. Pri dobrej bude ako každý zdravý človek a aj prognóza následkov a liečby zväčšených uzlín bude dobrá.

Toto je režimový terapeutický prístup pre vašu priateľku teraz, ale aj na celý život, ale aj pre vás či hociktorého zdravého človeka môže slúžiť ako preventívny režimový prístup na posilnenie tela a imunity: dostatok spánku a regenerácie (min. 4x týždenne vyspať sa do vôle a zaspať už pred 22hodinou), nedopustiť dlhodobé obdobia extrémneho psychického a fyzického vyčerpania, v prípade akéhokoľvek ochorenia poctivo dodržať čas liečby až do zlepšenia stavu a neprechodiť ochorenia, v čase zdravia - pravidelným pohybom na vzduchu, slnku a v prírode ale aj doma – posilovať kondíciu a otužilosť organizmu (rekreačné športy v prírode –vychádzky, beh, turistika, cyklistika, plávanie, loptové hry, jazda na koni, práce na záhrade, chate na farme a pod. denne jedzte pestrú, prirodzenú biologicky hodnotnú a vitaminóznu stravu (čerstvú aj varenú zeleninu, ovocie, strukoviny, obylniny, občas dusené alebo v šťave zapečené čerstvé mäsá, kvasné produkty ovocné, zeleninové aj mliečne bez konzervantov). Neberte ochotne a dlhodobo ťažké lieky a liečby iba v prípade ochorení, keď je to niekedy nevyhnutné a vtedy zvlášť dodržiavajte všetky uvedené doporučenia, aby ste znížila prípadné nežiadúce účinky liečby liekmi. V rámci psychohygieny zaraďujte medzi dlhé stresové a vyčerpávajúce úseky dostatočne často, hoc i krátke, ale intenzívne relaxačné prestávky a prerušenia. Všetky tieto prístupy podporujú komplexne celý organizmus a imunitu, ktorú vaša priateľka nemá v dobrom stave.

Milá „priateľka“, máte dobrého priateľa ak sa tak o vás bojí a stará. Počúvnite preto a zmeňte zlú životosprávu aj keby ste na čas mala prerušiť štúdium či ísť na liečenie, alebo aspoň na liečebnú režimovú dovolenku, alebo sa skrátka dajte vypísať až do zlepšenia stavu. Potom robte čo treba, pre jeho udržanie, ste skrátka odsúdená „na doživotie“ na zdravý život, iba tak budete bez problémov, inak sa vám budú problémy vracať. Lymfómu sa pri dobrej životospráve nemusíte báť, ale vždy keď nejako ochoriete, choďte poctivo k lekárom a ukážte im prípadne zväčšené uzliny a uveďte že ste prekonala mononukleózu, vždy poctivo vyležte chorobu bez ohľadu na reakcie okolia. Taktiež sa vyhýbajte fajčeniu, tvrdému alkoholu, ponocovaniu (učenie v noci na skúšky, diskotéky a žúry) dlhodobému prepracovaniu, povzbudzujúcim prostriedkom ,obezite, fyzickej neaktivite, nezdravej a ťažkej mastnej strave, ťažkým liekom a zbytočným hormonálnym prípravkom, nepite farbené umelé nápoje a vody, ale dostatok čerstvej a občas minerálnej vody. Nejedzte často umelé, spracované, balené a konzervované potraviny a výrobky akéhokoľvek druhu ale pôvodné prirodzené potraviny ävyššie uvedené). Nebuďte stále zavretá v byte a necvičte len v uzavretých priestoroch.

Na chirurgické odobratie uzlín teda nie je zatiaľ dôvod a po režimovej terapii a zlepšení treba uzliny len sledovať a v prípade ochorenia a zväčšenia ich vždy ukázať lekárovi. Vy nemáte dôvod v prípade návratu zdravia a zdravej životosprávy žiť v strachu z lymfómu a nikdy netreba robiť laické diagnózy na základe internetu.