Mám 20 ročnú dcéru s podozrením na vaskulitídu.

Mám 20 ročnú dcéru s podozrením na vaskulitídu. Začalo sa to vo februári 2013 po darovaní krvi, keď náhle poklesla s hemoglobínom, železom v sére a krvnými doštičkami, a následne sa je začali robiť petechie na dol. končatinách.

Otázka

Mám 20 ročnú dcéru s podozrením na vaskulitídu. Začalo sa to vo februári 2013 po darovaní krvi, keď náhle poklesla s hemoglobínom, železom v sére a krvnými doštičkami, a následne sa je začali robiť petechie na dol. končatinách. Za pol roka schudla 8 kg aj napriek tomu, že netrpí nechutenstvom a pravidelne a dobre sa naje. Má časté bolesti hlavy. Krvotvorba sa upravila, ale poklesli leukocyty a B-lymfocyty.

Neurolog ju poslal na MRI, kde jej diagnostikovali drobný cievny angiom. Ostatné odbery včetne protilátok sú v poriadku. A tu mám problém, lebo 3 lekári mi povedali, že to nič nie je a je to náhodný nalez. Pracujem v zdravotníctve a viem, že angiom by bolo treba v budúcnosti sledovať, ale neviem kým. Čakáme na predvolanie do NURCH-U v Piešťanoch, ale chcela by som s ňou konzultovať nejakého odborníka, ktorí by sa v budúcnosti venoval aj VA, nakoľko si myslím, že by bolo dobré ho sledovať, či nerastie a či jej nebude v budúcnosti robiť neurolog. problémy. Je uložený v occipitalnej časti mozgu. Neviem, kam sa mám obrátiť, či na neurológa, neurochirurga, cievneho chirurga, resp. mi prosím poraďte konkrétneho odborníka, ktorý má s VA skúsenosti.

Odpoveď

Sledovať hemangiom je potrebné, ide však väčšinou o nezhubný útvar no tentoraz v citlivej lokalizácii v mozgu a dopredu vám žiaden odborník nepovie či jej bude robiť nejaké problémy. Treba vychádzať z toho, že teraz nerobí problémy a to je dobre, môže ho tam mať od narodenia, tak ako mnoho iných ľudí. Prišlo sa naňho len náhodou a nie kvôli nejakým konkrétnym problémom. Ak sa nebude meniť tak by nemusel robiť problémy ani v budúcnosti. Aj podľa lekárov je prognóza dobrá a netreba za každú cenu vytvárať nejakú diagnózu. Na chirurgov je ešte čas.

Podozrenie na nejakú vážnejšiu vaskulitídu je predčasné, lebo petechie môžu byť aj dočasným príznakom viacerých ochorení, alebo aj pohmoždenia, infekcie a pod. Existuje tiež veľa, rôzne definovaných foriem vaskulitíd (menej alebo viac závažných) a rôzne príčiny ich vzniku (napr. vírusové infekcie a pod.), netreba myslieť hneď na tie najzávažnejšie a hlavne treba s rozvahou indikovať liečbu, pretože niektoré typy vaskulitíd sú vyvolávané práve liekmi a niektoré lieky zhoršujú priebeh týchto cievnych zápalových ochorení. Niekedy má vaskulitída autoimúnny charakter, to treba ešte dovyšetrovať o čo vlastne ide. Tu naozaj treba opatrného odborníka a nie nejakú zbrklú a hneď zbytočne ťažkú liečbu pre mladé dievča.

Niekedy je vaskulitída sekundárnym následkom iného ochorenia. Je preto potrebné najprv širšími vyšetreniami utvoriť si komplexný klinický obraz o stave a anamnéze pacientky a jej celkovej chorobnosti a až tak robiť závery a prípadne indikovať liečbu. Poznám prípad pacienta s podozrením na vaskulitídu, ktorému bola ihneď indikovaná ťažká liečba po dobu jedného roka u ktorého následne na inom pracovisku nepotvrdili vôbec túto diagnózu a primárne išlo o iné zdravotné problémy. Stanovenie presnej diagnózy je u vaskulitíd veľmi zložité a komplikované, pretože tu ide o široké spektrum príbuzných ochorení, ktorých prognóza a liečba je odlišná podľa druhu, štádia a aktivity ochorenia. Vyčkajte ešte na ďalšie vyšetrenia, nestrácajte hneď nádej a verte že to nakoniec bude niečo menej vážne s čím sa mladý organizmus ešte vysporiada. Medzitým sa snažte nájsť niekoho kto má dlhšiu skúsenosť s liečbou a nie je náchylný uchyľovať sa bez rozmyslu hneď k najťažšej liečbe.