Cukrovka a zabudnuté lieky na odvodnenie

Hoci nejde o veterinárnu poradňu, predsa ostanem v téme a chcela by som sa spýtať na môjho psíka, ktorý mal cukrovku.

Otázka

Hoci nejde o veterinárnu poradňu, predsa ostanem v téme a chcela by som sa spýtať na môjho psíka, ktorý mal cukrovku. Dva roky som mu pichala inzulínku denne, psík mal 12 rokov a okrem cukrovky nebol inak chorý. Po dvoch rokoch sa mu zavodnili pľúca a zo šoku mi zomrel v náručí. Paradox je, že sme sa práve vracali od veterinára s tým, že je v poriadku.

Keď som ho do hodiny priniesla naspäť do ambulancie už mŕtveho, lekár sucho oznámil, že pri diabetes sa zavodnenie pľúc môže objaviť a pes mal dostávať lieky na odvodnenie. Je to už 10 rokov, ale stále ma trápi otázka, či je možné, aby lekár "zabudol" lieky na odvodnenie predpísať, alebo som pochybila ja? Môže sa to stať aj u človeka?

Odpoveď

Cukrovka predstavuje faktor, ktorý výrazne urýchľuje a podporuje rozvoj aterosklerózy, ktorá v konečnom dôsledku vedie k upchávaniu veľkých ciev, aj srdcových a mozgových. Váš pes bol síce liečený, ale kontrola cukrovky u zvierat zďaleka nedosahuje kvalitu liečby u ľudí, preto predpokladám rýchlejšie popísané zmeny u Vášho psa.

Pravdepodobne, že pes prekonal akútny srdcový infarkt, následne v priebehu niekoľkých minút došlo k zlyhaniu srdca a zavodneniu pľúc. Áno, je možné, že pes bol u veterinára v poriadku (bez prejavov srdcového zlyhávania) a napriek tomu zomrel za popísaných okolností.