Hemoroidy nie sú nádory

Mám 24r a mám takýto chúlostivý problém. Asi pred 5 dňami som si nahmatal na dotyk bolestivú hrčku nad konečníkom (1cm). Stolica je v norme len mám pocit že sa zväčšuje.

Otázka

Mám 24r a mám takýto chúlostivý problém. Asi pred 5 dňami som si nahmatal na dotyk bolestivú hrčku nad konečníkom (1cm). Stolica je v norme len mám pocit že sa zväčšuje. Doktorovi zatiaľ nechcem ísť, keďže je to na takomto mieste a je mi to trápne. Pred 5r som bol operovaný Apendix (prasknutý), no a odvtedy mám aj hemeroidy, ale nie moc. Tá hrčka mi začína robiť dosť veľké starosti, či to nemôže byť nádor. Mám sedavú prácu (šofér).

Odpoveď

Hemoroidov sa nebojte, nie sú to nádory, ale ľuďom so sedavým zamestnaním znepríjemňujú život a zhoršujú stav. No sedenie nie je jedinou príčinou zhoršujúcou ich liečenie. V ľahších formách sa liečia čípkami a tabletkami detralexu, zvýšenou hygienou konečníka, masírovaním rekta a rektálnou masťou a čípkami faktu, diétou a pohybom. No samému vám nedoporučujem sa liečiť bez toho aby vás vyšetril lekár, pretože môžete mať aj nábeh na vnútorné hemoroidy a bolo by nebezpečné to nevyšetriť a nepoznať presne stav.

Takže aj keď sa začnete liečiť sám tak určite potom choďte za lekármi. Ste mladý a pri dobrej životospráve s dodsatkom pohybu a pestrej a vláknitej potrave a krátkej liečbe vám problémy ustúpia. No režimové životosprávne opatrenia a hygienu treba dodržiavať už stále a masť Faktu môžete mať doma a raz za čas pri pocitoch svrbenia a pod. ju preventívne použiť. Ak sa hemoroidálny váčok zväčší a nejde odstrániť touto liečbou tak pomôže malý chirurgický zákrok na počkanie. Po sedení a dlhej jazde musíte zacvičiť, zjesť vláknité ococie a zeleninku a jesť veľmi pravidelne aby ste sa pravidelne vyprázdňoval a samozrejme piť dosť tekutín, lebo zápcha zhoršuje tak isto tlak na rektálne žily a celý stav.

Najčítanejšie články