Hemoroidy trápia aj mladých

Mám 20 rokov a už asi pol roka ma trápia hemoroidy. V prvom rade nechápem ako som sa k nim mohla dostať, keď som si do teraz myslela že to majú len ľudia nad 60 rokov.

Otázka

Mám 20 rokov a už asi pol roka ma trápia hemoroidy. V prvom rade nechápem ako som sa k nim mohla dostať, keď som si do teraz myslela že to majú len ľudia nad 60 rokov.

Ale môj hlavný problém je ten že sa ich neviem zbaviť. Zaradila som do môjho jedálnička viac zeleniny, ovocia aj ľanový olej. Snažím sa obmedzovať alkohol a kávu (aj keď priznám sa občas to nedodržiavam, ale je to len raz za čas). Nefajčím. Dodržiavam hygienu.

Keďže navštevujem vysokú školu, niekedy na prednáškach presedím aj celý deň ale to ovplyvniť neviem (keďže som čítala že to môže spôsobiť dlhodobé sedenie). Neviem čo mám robiť. Ovplyvňuje to aj môj sexuálny život s priateľom. Nemohli by ste mi poradiť, čo by som ešte mohla spraviť aby som sa toho zbavila?

Odpoveď

Myslela ste správne, lebo hemoroidy v minulosti naozaj menej netrápili mladú generáciu. Ale presun nesprávnych životosprávnych zlozvykov a nezdravej výživy a nedostatku pohybu pri počítačoch a v školách, do vekovej kategórie detí, mládeže a dorastu, vyvoláva aj u nich rovnaké ochorenia, aké boli predtým len u dospelých. Vy ste si myslela, ako mnohí iní, že choroby prichádzajú s vekom a starnutím. No v skutočnosti je väčšina chorôb následkom nejakého dlhodobého zdravotného rizika a zlozvykov v životospráve, ktoré pôsobia roky, než vyústia do ochorení v strednom a vyššom veku.

No dnes sa teda budú čoraz častejšie zjavovať rôzne ochorenia dospelých aj u detí, mládeže a dorastu a študentov, pretože deti a mladí ľudia dostávajú dnes už od detstva vreckové a kúpia si čo chcú (čiže tie najnezdravšie veci ako redbuly, kokakoly, pepsikoly, smažené hranolky, tony sladkostí s farbivami, hot dogy, cigarety, alkohol atď. atď miesto ovocia a zeleniny ) a sedia od dvoch rokov s detským mobilom pred televízorom a neskôr pri počítačových hrách, hodiny v škole a bez telesnej námahy, namiesto aby sa hrali na slnku a vzduchu a pri športe s priateľmi. Bohužiaľ ste už z tej generácie, ktorú má celopopulačne tieto riziká.

Ale všetko sa dá zachrániť a zmeniť ak si tieto novodobé riziká uvedomujete a začnete podľa toho konať a žiť. Vo vašom veku je pomerne dobrá perspektíva na úplné vyliečenie, ale nepomôžu vám len lieky a lekári ale hlavne výrazná a trvalá zmena viacerých pravidiel v životospráve. A to je bohužiaľ pre niekoho dnes ťažšie než zhltnúť pár liekov. No s liekmi je efekt dočasný, ale so zmenou životosprávou trvalý. Na začiatku sa choďte poradiť s lekárom, či stačí konzervatívna liečba detralexovými čípkami a tabletami plus hygiena konečníka a masť Faktu a k tomu správna strava a fyzická aktivita. Dlhodobé sedenie je len jeden z faktorov ktoré samozrejme zhoršuje hemoroidy. Okrem toho spomínate, že vám to narúša intímny život s partnerom,

Tak samozrejme, že análne sexuálne praktiky teraz neprichádzajú do úvahy a aj po vyliečení či chirurgickom odstránení hemoroidov ich nikomu nedoporučujem, pretože je tam oveľa viac ďalších vážnych zdravotných rizík a návrat problémov. Kombináciou liečby s režimovými životosprávnymi zmenami dosiahnete zlepšenie a vyliečenie a v krajnom prípade možno bude treba malý ambulantný zákrok na počkanie. No a treba potom chodiť občas na kontrolu a dať pozor na rozvoj vnútorných hemoroidov, tie vonkajšie nie sú až tak problematické. Sedenie musíte kompenzovať športom teraz aj v budúcnosti lebo sa vám ten problém bude vracať.

Ovocie zeleninu jedzte denne aj viackrát v surovej aj varenej forme, jedzte cestoviny aj mäsko, zeleninové prívarky všetkého druhu, na ľanový olej zabudnite a jedzte bežne občas (nemusí byť denne) radšej nejaké maslo, masť a bežné oleje a raz do týždňa kľudne aj slaninku v rámci pestrej výživy aby ste nemala zápchy. Pite dostatok tekutín a rôzne bylinné čajoviny (mäta) a veľa cvičte, behajte a pohybujte sa a to podporí peristaltiku čriev a vyprázdňovanie. Ale len zmenou jedálnička hemoroidy nevyliečite ani neodstránite, ale len udržiavate dobrý stav. Na vyliečenie toho čo už máte a prípadný zákrok musíte navštíviť lekára.

Najčítanejšie články