Cukrovka a problém s tlakom

Môj dedko má cukrovku na ktorú berie lieky, ale má aj problém s tlakom viac krát mu ostane zle odpadne, alebo stratí vedomie na chvíľu ,keď si ľahne začne ho nadúvať celý je spotený..

Otázka

Môj dedko má cukrovku na ktorú berie lieky, ale má aj problém s tlakom viac krát mu ostane zle odpadne, alebo stratí vedomie na chvíľu ,keď si ľahne začne ho nadúvať celý je spotený a tlak má 90/41 trvá to asi pol hodinky kým sa znova postaví čím to môže byt že sa mu toto hocikedy stáva, už mal aj záchranku odmerali mu tlak dali injekciu a odišli nechceme stále volať sanitku preto to robí tak, že keď mu zostane zle tak si ľahne a čaká kým to neprejde ale čím to je?

Odpoveď

Vzhľadom na výrazné poklesy tlaku krvi je potrebné zredukovať lieky používané na liečbu vysokého krvného tlaku, odporúčam tak urobiť po dohovore s ošetrujúcim internistom. Veľmi dôležitý je taktiež pitný režim, ktorý sa u seniorov často zanedbáva. Všeobecne sa odporúča denný príjem tekutín na úrovni 1,5 až 2,0 litrov. Vzhľadom na na to, že pacient užíva lieky na cukrovku je vhodné tiež vylúčiť možné poklesy hladiny cukru v krvi (hypoglykémie), optimálne zmeraním v domácich podmienkach glukometrom.