Bolesť v bruchu

Už asi tri mesiace pociťujem bolesť na ľavej strane v bruchu, skôr vyššie. Niekedy bolesť prechádza aj na pravú stranu, pričom na ľavej strane ma pichá skôr vyššie a prevažne pri pupku a v pupku a na pravej strane je to skôr trhavá bolesť nižšie.

Otázka

Už asi tri mesiace pociťujem bolesť na ľavej strane v bruchu, skôr vyššie. Niekedy bolesť prechádza aj na pravú stranu, pričom na ľavej strane ma pichá skôr vyššie a prevažne pri pupku a v pupku a na pravej strane je to skôr trhavá bolesť nižšie.

Bolesť pociťujem počas celého mesiaca, niektoré dni menej, inokedy viac, intenzívnejšie sú však v druhej polovici mesiaca a počas menštruácie ich nepociťujem vôbec a mám nafúknuté brucho. Niekedy mi brucho vydáva dosť hlasné zvuky a niekedy mám pocit, že mám zastavené vetry.

Stolicu mám pravidelnú, niekedy každý deň, inokedy každý druhý. Pred týždňom som absolvovala laparoskopiu, pri ktorej mi vybrali cystu na ľavom vaječníku a zistili endometriózu 1. stupňa. Pred operáciou som absolvovala RTG brucha, krvný obraz a predoperačné vyšetrenie. Po operácii som dostala menštruáciu a bolesti som zasa nemala.

Teraz mi však menštruácia skončila a zasa začínam pociťovať tú trhavú bolesť na pravej strane a na ľavej silné pichanie (hlavne v okolí pupku). Chcem sa teda spýtať na Váš názor, či je možné, že mám niečo s črevami a mám sa objednať na vyšetrenia s črevami, alebo ak by som mala niečo vážne, videli by to pri tej laparoskopii, alebo nezistili by to z krvi pri predoperačnom vyšetrení?

Ja sa totiž veľmi bojím rakoviny hrubého čreva. Myslíte, že keby som mala rakovinu, bolo by možné, že by ju zistili pri predoperačnom vyšetrení alebo pri laparoskopii?

Odpoveď

Nebojte sa, uvedené problémy nijako nesúvisia s rakovinou hrubého čreva, je to celkom iná oblasť. Tak ako to popisujete sa prejavujú skôr problémy s vaječníkmi, alebo endometriózou, ktorú máte diagnostikovanú. Ale teoreticky ešte môže ísť o ulcerózne (vredové) potiaže na dvanástniku či problémy s pankreasom, alebo s infekciou Helicobacterom pyllori v žalúdku, ale to je len domnieka, ktorú treba vyšetriť a potvrdiť.

Preto môžete navštíviť ešte gastroenterológa, aby vylúčil, alebo potvrdil diagnózy, ktoré som naznačil a ak ich vylúči, tak to máte z tej ovariálnej cysty a endometriózy. Ak sa bojíte rakoviny hrubého čreva, tak zbytočne, lebo na tú sa treba snažiť trochu dlhšie a porušovať celé desaťročia životosprávu a výživu, prejedať sa údeninami a smaženými či mastnými, jedlami a jesť málo ovocia a zeleniny, brať dlhodobo rôzne lieky, menej sa hýbať, byť obézny a pod.

Vy iste žijete zdravšie a papáte denne ovocie a zeleninu. Škoda že ste neuviedla vek a svoje bežné životosprávne zvyklosti, mohol by som vám konkrétnejšie poradiť či je to dobré z hľadiska prevencie kolorektálneho karcinómu, alebo či treba nejaké výrazné zmeny v životospráve. Ale veď kľudne napíšte ešte jednu otázku a doplňte tieto údaje.

Najčítanejšie články