Zväčšené uzliny

Mám už zopár mesiacov strach z toho, že stále si ohmatávam uzliny a neviem, či boli aj v minulosti na tom mieste a aj takej veľkosti. Mám 67 kg a pred 3 dňami som bol darovať krv. Prosím vás, myslíte si, že by ma upozornili, keby bol nejaký problém?

Otázka

Mám už zopár mesiacov strach z toho, že stále si ohmatávam uzliny a neviem, či boli aj v minulosti na tom mieste a aj takej veľkosti. Mám 67 kg a pred 3 dňami som bol darovať krv. Prosím vás, myslíte si, že by ma upozornili, keby bol nejaký problém? Snažím sa jesť zdravo, veľa zeleniny, a hlavne cesnak jem každý deň už rok. Ďakujem.

Odpoveď

Myslím, že som už vo viacerých odpovediach vysvetľoval, že akútne zväčšené lymfatické uzliny v rôznych častiach tela sú bežné pri infekciách, ale aj alergiách a pod. a v žiadnom prípade neznamenajú hneď rakovinu. Naopak, sú dôležitou súčasťou obranného systému svedčia o dobrej reaktivite imunitného systému na prítomné infekty a cudzorodé antigény, toxické častice v organizme a pod., ktoré uzliny svojim lymfatickým tkanivom filtrujú a zadržiavajú, pretože to je ich základná funkcia. Sú súčasťou tz. lymfatického obranného systému organizmu. Samozrejme nemôžu byť zväčšené stále a celé roky.

Rizikové sú teda chronicky, dlhodobo zväčšené uzliny a v spojení s nejakou závažnou ťažko liečiteľnou infekciou, inváziou, zápalom či rizikovým zlozvykom (napr. fajčenie). Každý si už v detstve všimne, že keď má napr. angínu, tak mu nabehnú mandle pri krku pod čeľusťou a potom sa stiahnu. Uzliny má teda každý, občas sa zväčšia a po vyliečení sa stiahnu, no a kto si ich prvýkrát všimne pri pohmate a nepamätá si, či tam boli aj predtým a akú veľkosť mali tak sa zbytočne vystrašuje.

Najlepšie je ich v takom prípadne ukázať lekárovi a ten vás vyšetrí a zistí či sú v norme, alebo zistí prípadnú súvislosť s nejakým akútnym ochorením a prelieči vás, alebo bude monitorovať zmeny, čiže budete pod kontrolou. Hmatateľnosť uzlín je rôzna a často sa mení pri nejakej nenápadnej infekcii, ktorú ste si ani poriadne nevšimli. Vy ste darca krvi, tak ste asi momentálne zdravý a preto sa neobávajte a pri najbližšom darovaní si nechajte zhodnotiť aj tie uzliny, ktoré ste si všimli.

Myslím ale, že to bude v poriadku. Niekedy po chorobe zostanú uzliny zväčšené dlhodobo a to už je signál, že choroba nemusela byť celkom preliečená a tomu už treba venovať zvýšenú pozornosť a okamžite upozorniť lekára, ktorý potom znovu prelieči pretrvávajúcu infekciu. Niekedy pri závažných či opakovaných infekciách to býva aj dosť ťažké a niekedy sa musí pristúpiť k chirurgickému odstráneniu uzlín. Najznámejšími uzlinami, ktoré sa aj najčastejšie odstraňujú sú krčné mandle.

V lymfatických uzlinách len zriedka a len u niektorých osôb po niektorých ťažších ochoreniach či u veľmi silných fajčiarov, v staršom veku a pod. môže vzniknúť aj rakovina. Na internete sú často uvedené také nešpecifické príznaky pre lymfóm, ktoré sa vyskytujú aj pri desiatkach ďalších ochorení, takže bežný človek sa hneď vyľaká, lebo si myslí, že už má toto ochorenie. Preto si nestanovujte diagnózy sami na základe internetu a ale vždy svoje podozrenia konzultujte radšej u lekára, lebo len špecialista vám spoľahlivo rozlíši či vám nič nie je,alebo či tomu treba venovať pozornosť.

Najčítanejšie články