Dlhodobé zažívacie ťažkosti

Mám dlhodobo zažívacie ťažkosti, asi každého druhu. Od nadúvania, cez ťažkosti žalúdka, bolesti brucha, hlien v stolici, občas s prímesou krvi či dlhotrvajúcu zápchu, ktorá mi niekedy robí spoločnosť aj 5 dní. Na to, že mám 21 rokov sa necítim vôbec tak, ako by som sa mala,

Otázka

Mám dlhodobo zažívacie ťažkosti, asi každého druhu. Od nadúvania, cez ťažkosti žalúdka, bolesti brucha, hlien v stolici, občas s prímesou krvi či dlhotrvajúcu zápchu, ktorá mi niekedy robí spoločnosť aj 5 dní. Na to, že mám 21 rokov sa necítim vôbec tak, ako by som sa mala. Keď som navštívila gastro, spravili mi tam endoskopiu, no doktor nejako ignoroval iné príznaky, ktoré som mu spomínala.

Povedal, že som príliš mladá na kolonoskopiu, tak som išla s ovisnutými ušami domov, čo budem teraz robiť, keď mi už bežné veci nepomáhajú. Samozrejme, predpísal mi Duplalac a nejaké to kinito. Skúšala som všetko, od jablkového piva, teplú vodu, či konzumáciu surového zeleru, ovsených vločiek, alebo zapálením cigarety po káve.

Všetky tieto spôsoby fungujú iba do určitého času, ako keby si črevá zvykli a potom zase nič. Nejako mi dochádzajú nápady. Mám depku, že pomaly spĺňam všetky príznaky rakoviny.

Odpoveď

Na celý život si zapamätajte, že treba robiť preventívne všetko, aby ste sa vyhli nemocnici a lekárom, pokiaľ sa to dá. Ale nemyslím tak, že nejdem za lekárom, keď mi niečo je, ale tak, že keď som zdravý, tak investujem čas aj peniaze do zdravého životosprávneho režimu a k lekárom chodím len na prevenciu.

Zdravotníctvo nielen teraz, ale aj predtým bolo vždy problematické a kto sa naň veľmi spolieha, tak bohužiaľ, je sklamaný ako vy. No niekedy je to samozrejme nutné a inak sa nedá než tam ísť, pokiaľ ide o vážne ochorenia, no to vaše tam nepatrí aj keď vás veľmi trápi a už vôbec nesúvisí s rakovinou, verte mi.

Môžete mať buď helicobactera, alebo inú bakteriálnu disproporciu (črevnú kandidózu) či infekciu, ale ešte pravdepodobnejšie to vyzerá na kombináciu so „syndrómom dráždivého čreva“ alebo príbuzným zápalovým ochorením čreva. Na kolonoskopiu je naozaj zavčasu veď to je veľmi rizikové a nepríjemné vyšetrenie, pri ktorom môže dôjsť aj k poškodeniu čreva a potom budete mať naozaj starosti a navyše tam uvidia len to čo už vedia, podráždené a zapálené črevo.

Jedine ak by predpokladali nejakú masívnu polypózu, alebo nádor, tak je také vyšetrenie na mieste. Preto sa o to nebijte za každú cenu a snažte sa pomôcť si konzervatívne, životosprávou a výživou a v krajnom prípade a v spolupráci s lekármi pri dokázanom pomnožení nejakej baktérie aj antibiotikami (až po výtere a kultivácii) . Už som na podobnú otázku odpovedal nedávno v tejto poradni a tak si nájdite asi 8 otázok dozadu tú s názvom: „Nafukovanie, plynatosť a výtok z konečníka spojené s veľkými bolesťami“.

V nej nájdete podrobnú odpoveď aj na váš problém. Akurát dajte pozor aby ste pri zápche nerobili to čo je tam určené pre hnačku. Pri tomto probléme sa to často strieda. Všetky jednorázové „nápady“ teraz vynechajte a robte to čo je tam doporučené na syndróm dráždivého čreva. Ak by ste sa k tomu článku nevedeli dostať, alebo potrebujete upresniť rady, tak sa ozvite znovu a celé vám to prepošlem a upravím pre vás. Ale tam je to vysvetlené veľmi podrobne.

Vy sa musíte svojmu problému venovať denne systematicky a dlhodobo upraviť životosprávu- čiže výživu, pohyb aj psychické zaťaženie a regeneráciu, vyhýbať sa trvalému stresu a nie skúšať na sebe účinnosť rôznych potravinových doplnkov. Rady berte len od toho, kto má dobré výsledky s liečbou dráždivého čreva. Postupne sa naučíte žiť a eliminovať vaše problémy no chce to aby ste si naštudovala viac o tomto probléme, ale nie o liečbe, ale o životospráve ktorú treba dodržiavať.

Podstatu liečby a prevencie zapáleného dráždivého čreva - ak sa ovšem predtým vylúči alebo prelieči rozvrat bakteriálnej flóry – je nedráždenie sliznice zakázanými potravinami (umelé potraviny, kyseliny v džúsoch, víno, ocot, káva, štipľavé, pikantné, alkohol, umelá vláknina, mastné prepražené a smažené veci hranolky čipsy a pod, kofoly a kokakoly, veľa sladkostí, bublinkasté nápoje atď.). Vaša strava musí byť varená, pestrá ako v malej škôlke alebo v detskej jedálni, mala by to byť ľahko stráviteľná domáca strava a hlavne by mala byť pravidelne 3-4 krát do dňa a v malých dávkach.

K tomu pite vlažné čaje (len sypané z lekárne alebo priamo z prírody) a to hlavne protizápalový čaj na črevo „Tormentan“, keď máte zápchu tak pite silný čaj z mäty a keď máte hlieny a riedku stolicu tak na zastavenie čaje ktoré obsahujú triesloviny (sťahujú sliznice) čiže ruský čaj dlhšie vylúhovaný, čaj z dubovej kôry, čaj z lístia plodov brusnice a čučoriedky a pod. Pozrite si atlasy liečivých rastlín a sama si nájdite rastliny ktoré majú potrebné účinky pre vás.

Čajoviny môžete aj miešať, takže ak ste v poriadku tak si nasypte do hrnčeka napr. trochu čierneho (ruského) čaju a trochu mäty a pod. Ak máte hnačku tak si uvarte ryžu s mrkvou v jemne slanej vode a k tomu nejaký trieslovinový čaj. Ak máte sklon k zápche tak jedzte zeleninku, ale vo forme prívarkov a všetko zapíjajte mätovým čajom. Pri silnej zápche pomôže pol litra veľmi silného, teplého a sladeného mätového čaju. Zároveň ukľudňuje a dezinfikuje črevo.

Veľa surovej vlákniny síce uvoľní zápchu, ale zároveň príliš mechanicky dráždi črevo a vylučovanie tráviacich štiav. Preto jedzte varené prívarky (tekvicový, zemiakový biely, špenátový, kelový, rozmixovaný strukovinový, zeleninový) a kaše. Všetko bez zápražky, len zahustené zamúčením a nie s použitím smotany ale mlieka a na okyselenie nie ocot a praškovú citrónku, ale len trochu šťavy z citróna, soliť málo a žiaden peper a karí a iné koreniny povzbudujúce trávenie. Všetko má byť v kašovitej a polotekutej forme a pri zápche môžete na záver pridať do prívarkov a kaší aj trochu masla. Do hotového vlažného prívarku môžete neskôr keď sú problémy menšie skúsiť pridať trochu živého kyslého mlieka, kefíru či jogurtu či kyslej smotany.

A pri zápche za všetkým zapiť teplý a sladený, silný mätový čaj aj viackrát za deň. Vždy dávajte pozor, čo dávate do úst nalačno. Vždy to musí byť nejaká vlažná tekutina, nedráždivá, ľahkostráviteľná varená strava(nejaké cestovinky, kaše a pod.) a až potom môžete pridať niečo iné a prípadne brať lieky. Mäso varte do mäka bez masti a množstva korenia a prípadne rozmiksujte a pri zápche ho na záver omastite trochu maslom (maslo je ľahko stráviteľný mliečny tuk) alebo domácou masťou alebo kvapkou slnečnicového oleja.

Mastné nejedzte nikdy samostatne, ale len ako pridatok do diéty v prípade zápchy a kvôli vstrebaniu vitamínov. Tých postupov je veľa a tak si kúpte knižku o šetriacej diéte pre črevo, alebo nájdite na internete. Takáto šetriaca dieta postupne stabilizuje s protizápalovou liečbou črevný epitel a malo by dôjsť k ukľudneniu. Duphalac berte len v krajných prípadoch silnej zápchy. Ak si naňho zvyknete už teraz, čo budete robiť v staršom veku.

Prírodná vláknina v domácich jedlách a vo forme domácich kompótov a lekvárov (bez konzervantov, farbív a umelých kyselín a sladidiel) vám zabezpečí mäkšiu stolicu. Domáce lekváre a kompóty si pripravíte aj teraz v zime v malom ľahko z kúpeného ovocia (jablkový kompót máte hotový za pár minút). Podobne aj zeleninové pyré a kaše. Postupne do varených jedál pridávajte aj nastrúhanú čerstvú zeleninku a ovocie ako prídavok ku kašam a pyré, ryžovému nákypu a pod.

Banány surové aj varené sú pri riedkej a krvavej stolici veľmi dobrý prídavok do mnohých varených jedál aj ako samostatné, spolu s varenou ryžou a mrkvičkou (nie pri zápche). Skrátka všetko ako u malých detí keď sú po chorobe a musia diétovať. No a nezabudnite, že tak na peristaltiku čriev a ich vyprázdňovanie ako aj na harmonizáciu celého organizmu a psychiky má nenahraditeľný vplyv rekreačný a rehabilitačný pohyb, šport v prírode a práce na záhrade, chate a pod. Silný a dlhotrvajúci stres významne zhoršuje toto ochorenie a dokonca je jedným z vyvolávajúcich faktorov.

V krajnom prípade je nutné odísť na nejaký čas na liečenie, alebo dovolenku a tam sa liečiť a diétovať až do zlepšenie a uvažovať ako sa vyhnúť stresoidným faktorom po návrate. Niekedy človek musí urobiť v živote kvôli tomu aj vážne zmeny a rozhodnutia (zmeniť školu, zamestnanie, vynechať ročník, odísť od ľudí ktorí ma šikanujú, rozísť sa s partnerom ktorý ma neurotizuje, požiadať rodinu aby ma rešpektovali v mojej chorobe a pod.).

Niekedy je treba navštíviť psychológa a poradiť sa ako zmeniť aj svoje sklony k neuróze a psychickej precitlivelosti. Ste mladá a žiadnu rakovinu nemáte, ale celý život je pred vami a keď sa posnažíte a správne si ho usporiadate tak bude všetko OK. A ak si vaši lekári s vami dlho nebudú vedieť poradiť, tak hľadajte iných odborníkov o ktorých sa dozviete že majú dobré výsledky a trpezlivosť s pacientmi. Syndróm dráždivého čreva nie je ani tak veľmi závažné ochorenie, skôr komplikované a vyžaduje dlhodobý premyslený prístup a trpezlivosť viac ako nejaké silné lieky.