Príznaky rakoviny

Rada by som sa informovala ohľadom mojich problémov. Príznak rakoviny ma v poslednej dobe dosť často máta, pri akýchkoľvek ťažkostiach mi hneď napadnú tie najhoršie možnosti, no snažím sa na to pozerať z tej objektívnejšej stránky.

Otázka

Rada by som sa informovala ohľadom mojich problémov. Príznak rakoviny ma v poslednej dobe dosť často máta (jednak ju máme v rovine, babka mala rakovinu kože, prababka rakovinu hrubého čreva), preto som si vedomá, že pri akýchkoľvek ťažkostiach mi hneď napadnú tie najhoršie možnosti, no snažím sa na to pozerať z tej objektívnejšej stránky.

O necelý mesiac mi budú odoberať operatívne 7 znamienok, následne smer histológia - strašiak číslo 1. Následne na to mám namierené na gastro, nakoľko mám dlhotrvajúce bolesti v oblasti brucha, resp. čriev (s vyprázdňovaním ako takým nemám problém, chvalabohu) - strašiak číslo 2. No a nakoniec ma už roky trápi tzv. "lámanie" kostí, ako sa to domácky povie, resp bolesť kostí, poväčšine nôh, sem tam aj rúk. Raz sú to len nevýrazné bolesti, inokedy dosť intenzívne.

Tento problém som ešte neriešila. Som si vedomá toho, že tieto príznaky môžu mať kadejaké iné možné vysvetlenia, moja otázka je ale nasledovná: v posledných dvoch mesiacoch mi dvakrát brali krv aj moč, dosť podrobný rozbor podľa mňa, keďže bola popísaná celá A4, kde nezistili žiadny problém v krvi ani v moči, mám len nízky cholesterol.

Pokiaľ by to hypoteticky bola jedna z tých horších možností, odrazilo by sa to nejako na krvných výsledkoch? Čo sa týka môjho zdravotného stavu, okrem vyššie spomínaných ťažkostí nemám žiadne choroby, neberiem dlhšie žiadne lieky, mám 24 rokov, nadváhu nemám, no mám sedavé zamestnanie (keďže som často v práci aj 9-10 hodín denne).

Odpoveď

Áno, krvné výsledky by odrážali prípadné závažné stavy ktorých sa vy bojíte. Keďže však máte dobré výsledky v krvi a vy sama uvádzate, že nemáte vážnejšie choroby tak to sú rozhodujúce parametre vášho zdravotného stavu a preto sa nebojte v prvom rade ani rakoviny a ani tých problémov, ktoré máte. Naopak, ste mladučká a preto môžete ešte veľa urobiť pre ich nápravu a stabilizáciu zdravia a máte vyhliadky ešte všetky vyhliadky na bezproblémový a zdravý život.

Odstránenia znamienok sa nebojte, dnes je to doporučený a bežný postup práve v prevencii rakoviny kože. Tie typy rakoviny, ktoré mali vaše babky vôbec nie sú typicky dedičné formy. A vôbec s dedičnosťou rakoviny v rodine sa to veľmi preháňa. Len asi 1% prípadov rakoviny je na dedičnom podklade. Ostatných 99% súvisí s priamo alebo nepriamo s rôznymi rizikovými faktormi a vplyvmi z ktorých väčšinu môžeme ovplyvniť a tým znižovať riziko vzniku ochorení a teda aj rakoviny.

Takže z môjho pohľadu ste relatívne skôr zdravý jedinec s veľkým strachom a malými počiatočnými zdravotnými problémami, ktoré sú riešiteľné. Veľmi dobre ste aj naznačila súvislosti s vašou prácou a sedavým zamestnaním. Človek nie je prispôsobený takémuto životnému režimu. Sedieť 9-10 hodín v práci, to sa nezlučuje so zdravím. Inak povedané musíte kompenzovať tento nepriaznivý faktor za každú cenu. A nemyslite si že ste sama.

Najmenej tri štvrtiny dnešnej populácie v našich podmienkach trpí nedostatkom pohybu a nedostatočným prekrvením organizmu. Bolesti kĺbov a problémy s pohybovým aparátom sú jedny z prvých ktoré sa zjavujú pri takomto životnom režime. Sedavý spôsob života vedie k rednutiu kostí, čo sa prejavuje v prvom rade lámkou a bolesťami kĺbov a neskôr postupne sa zhoršujúcou osteoporózou. Je to častejšie problém žien, keďže celkovo menej športujú a fyzicky sa menej namáhajú.

Kostné tkanivo je živé, pretkané cievami a obalené prekrvenou okosticou a neustále sa mení podľa zaťaženia a námahy. Pri záťaži sa kosť dobudováva a posiluje, pri nečinnosti redne a atrofuje. Preto každý z nás kto nechce mať problémy musí po celý život pravidelne zaťažovať a udržiavať tak zdravý pohybový aparát pohybom a fyzickou námahou. Súčasne sa tým udržiava a posiluje srdce a pružnosť a mladosť cievneho systému a to je jediná cesta spolu so správnou výživou, ako si dlhodobo udržať zdravie. Teraz k tomu čo máte urobiť.

V súvislosti s vašimi kĺbmi treba vyšetriť a vylúčiť možnosť bakteriálnej a vírusovej infekcie, ktoré tiež vyvolávajú reumatoidné problémy a chronického zápalu. Ak by sa zistila prítomnosť chronickej streptokokovej alebo inej infekcie tak ju treba preliečiť a odstrániť prípadne ložiská (napr. mandle, zubné váčky, abscesy a pod.). No podľa popisu u vás to asi nesúvisí s infektom, ale skôr s nedostatkom fyzickej aktivity a kondície čo je ten lepší prípad, pretože k náprave vedie trvalé zmena a úprava životosprávy, hlavne pohybového režimu čiže vás čaká posilňovanie, otužovanie, plávanie, rôzne športy, práce na záhrade a chate skrátka samé príjemné veci (hýbať sa pravidelne do spotenia).

Váš problém, kde vziať na to čas pri časovo náročnej práci je však podstatný. Uvedomte si, že každý kto chce dosiahnuť nejaký veľký cieľ musí mu veľa obetovať. Materiálnych a finančných prostriedkov aj času. Závisí na vás ako veľmi to chcete. Všetko sa dá skĺbiť, práca rodina aj zamestnanie, len to treba premyslieť. No niekedy treba niečo obetovať. Tých 10hodín v sedavom zamestnaní je v súčasnosti asi to čo vám najviac zdravotne neprospieva. Začnite cvičiť každý deň ráno a večer aspoň 20min. na deke do spotenia (zahrejte sa aerobikom pri hudbe a potom a striedajte s drepmi, klikami a brušákmi, plus pár cvikov z jogy a kalanetiky).

Cieľom je prekrvenie kĺbov ktoré trpia nepohybom pri sedení. Využite aj prestávku v práci na krátke rozhýbanie sa ak je to možné, alebo sa aspoň prejdite cez obedňajšiu prestávku. V čase voľna a cez víkend trávte veľa času pohybom vonku na vzduchu a slnku pri najrôznejších pohybových aktivitách (vychádzky, beh, turistika, cyklistika, plávanie, posilňovanie v prírode, práce na záhrade dome či chate.). Vplyvom slnka a súčasne pohybu sa vám vytvorí dostatok vitamínov D v koži, ktoré sú podstatné pri tvorbe kosti a povedie to k ústupu bolesti kĺbov a tvorbe kostnej hmoty. Dbajte na pestrú stravu a vyhýbajte sa extrémnym diétam.

Doprajte si aspoň 3-4x týždenne dostatok spánku a nechodievajte spať neskoro. Opakujem znovu, ste mladá a akú životosprávu si zavediete, také bude aj vaše zdravie či choroby. Akútne stavy a ochorenia samozrejme riešte vždy s lekármi. No keď sa choroba vyrieši, hor sa znova sama, alebo s blízkymi či priateľmi znovu aktívne do dobrej životosprávy. Vaše bolesti brucha môžu mať pôvod aj v neuróze, ktorú si spôsobujete obavami z rakoviny, pracovným stresom a pod., ale môže ísť aj o nejakú infekciu. No dnes je veľmi bežný u mladých ľudí a zvlášť žien tzv. syndróm dráždivého čreva, ktorý úzko súvisí so stresmi, neurózou a neustálymi obavami aké máte napr. aj vy s rakovinou.

Je to choroba vystresovaných. Predpokladám, že ani tam vám gastroenterológ nezistí nič vážne a budete sa musieť liečiť konzervatívne čiže životosprávnym a výživovým režimom. Teraz keď už viete, že nemáte rakovinu ani vám akútne nehrozí a viete, že vaše príznaky sú len riešiteľnými prejavmi primárnej rozladenosti organizmu a že ste mladá a máte dosť času pred sebou na pozitívne zmeny v životospráve a stabilizáciu zdravia, tak sa už nemusíte stresovať.

Teraz už viete, že zdravie vám nezabezpečia len vyšetrenia, lieky a lekári, ale že musíte vy (aj my všetci) denne kompenzovať nepriaznivé vplyvy práce a prostredia a nedostatku pohybu a nadmernej a nesprávnej výživy. Až budete študovať problematiku správnej životosprávy, obracajte sa na odborné články, publikácie a informácie a nie na módne bestsellery a diéty či športy a diskusné fóra laikov. A ak je to možné uvažujte o zmene zamestnania na také, kde vás budú menej vyťažovať, lebo 10 hodinová pracovná záťaž by položila skôr či neskôr každého.

Najčítanejšie články