Krv v stolici

Ešte som s mojim problémom nebola u lekára, pýtam sa kvôli možným diagnózam. Už tretí krát mám v stolici jasnočervenú krv, je jej pomerne dosť, nie len tak trochu na toaletnom papieri. Stolicu mám riedku, takže asi mi nemá čo dráždiť konečník.

Otázka

Ešte som s mojím problémom nebola u lekára, pýtam sa kvôli možným diagnózam. Už tretí krát mám v stolici jasnočervenú krv, je jej pomerne dosť, nie len tak trochu na toaletnom papieri.

Stolicu mám riedku, takže asi mi nemá čo dráždiť konečník. V poslednej dobe sa mi ani nič v živote nemenilo. Bojím sa, že to sú zrejme hemoroidy, no nič ma nebolí, nesvrbí, len tá krv.

Odpoveď

Podľa popisu by ešte nemuselo ísť ani o hemoroidy, alebo ak tak v počiatočnej fáze. Občasná mierna stopa krvi môže byť spôsobená aj bez prítomnosti hemoroidov, napr. ostrými a hrubovláknitými kúskami z ovocia a zeleniny a dráždivou, kyslou či ostrou stravou a pod.

Preto netreba mať veľké obavy, ale treba si to všímať. Skúste trochu diétu bez dráždivých a hrubovláknitých zložiek, nejedzte po 17h. Kúpte si čaj Tormentan v lekárni a občas ho pite a striedajte s ruským čajom na tuhšiu stolicu, a pri tuhšej stolici zasa s mätovým čajom. Ak to nepomôže a dialo by sa to opakovane, častejšie či intenzívnejšie, tak choďte ihneď k lekárovi.

Hemoroidy nevznikajú len pri zápche a tvrdej stolici, ale aj pri riedkej dráždivej stolici a precitlivenej sliznici rekta a pri často dráždenom a čreve rovnako aj občasné krvácanie, aké popisujete. Po stolici si preto opláchujte konečník a aplikujte mastičku „Faktu“ (dostať v lekárni) najlepšie na večer. Ak sa ani po diéte, hygiene a mastičke po týždni situácia nezmení, navštívte lekára, nech zistí, či nemáte hlbšie vnútri rekta nejaký malý skrytý hemoroid.

Ten ucítite aj sama, ak si pri mastení rekta mastičkou Faktu palpačne vyšetríte rektum do hĺbky niekoľko cm. Vtedy treba ísť k lekárovi ešte pre čípky a prípadne aj tabletky Detralexu, po ktorých zmiznú (vstrebú sa) počiatočné menšie hemoroidy po krátkej dobe. Akýkoľvek bezdôvodný, pravidelný a pretrvávajúci výskyt krvi v stolici a diskomfort v rektálnej oblasti však treba urýchlene riešiť s lekármi.

Najčítanejšie články