Červené hrdlo a škriabanie v krku

Prednedávnom ma bolelo hrdlo, na základe ktorého mi lekár predpísal antibiotiká. Po dobraní mi všetko prešlo. Avšak asi po dvoch týždňoch sa mi na chate, kde bolo veľmi teplo, vrátilo škrabanie v krku, ako keď vypijete veľa citrónovej šťavy. Mal som trochu červené hrdlo.

Otázka

Prednedávnom ma bolelo hrdlo, na základe ktorého mi lekár predpísal antibiotiká. Po dobraní mi všetko prešlo. Avšak asi po dvoch týždňoch sa mi na chate, kde bolo veľmi teplo, vrátilo škrabanie v krku, ako keď vypijete veľa citrónovej šťavy. Mal som trochu červené hrdlo, a cítil som, že ma niečo v krku šteklí, ako keď sa vám niečo zalepí v hrdle a nemožete to prehltnúť.

Bral som Penbebe 1,5 mil IU, hrdlo ma prestalo bolieť, ale ten pocit, že tam niečo mám mi zostal.Bol som odporučený na krčné, kde som bol s krvnými výsledkami a všetko negatívne okrem anti CMV lgG ELISA hraničné a S Anti EBV EBNA igG ELISA pozitívne. Kultivácia aeróbna nález: Alfa-hem.streptokoky, Neisseria spp.

Na krčnom mi lekár povedal, že je všetko v poriadku, hrdlo mám len trošku začervenané (vtedy som ešte bral Penbene), na koreni jazyka papilae circuvallate bez pat. zmien. a hrtan nevyšetrený, nakoľko som ho mal veľmi dráždivý, napínalo ma.

Odporučil mi na kloktanie JOX, ktorý používam tretí deň bez zmeny. Keď sa napríklad naraňajkujem, tak skoro nič necítim a všetko je v poriadku. Ale keď potom prehltnem 2-3x krát, trošku to cítim. Neviem, čím to je. A pritom ma hrdlo nebolí, ani nemám iné ťažkosti.

Odpoveď

O nič vážne zjavne nejde. Máte asi len podráždenú sliznicu (po viróze). Skúste si kúpiť tablety Panthenol a po niekoľko dní si dajte 3x denne (nie súbežne s jedlom) Ttablety sa rozpúšťajú v ústach ako cukrík.