Mal som červenú šupku v stolici. Môže to byť z rajčiny?

Nasiel som si uz viac krat taku do cervena sfarbenu supku v stolici. Vcera som jedol dost rajcin a dnes som si to tiez nasiel, moze to byt supka s rajciny?

Otázka

Mal som červenú šupku v stolici. Môže to byť z rajčiny?

Odpoveď

Váš nález signalizuje, že asi žijete zdravo, lebo konzumujete zeleninu. Je to v poriadku. Nestraviteľné zvyšky potravy, najčastejšie z ovocia a zeleniny, sa vylučujú stolicou von. V stolici ich potom možno vidieť (šupky z paradajky, semená, vlákna, nepohryzené kúsky atď.) a je to normálny jav a dokonca do istej miery veľmi zdravý, pretože nestráviteľné zložky čistia (kefujú) črevo a viaže sa na nich veľa škodlivých splodín, ktoré sa spolu s vlákninou vylúčia von z tela. Vláknina podporuje peristaltiku (pohyby) čriev a tým aj trávenie. Nedostatok vlákniny spôsobuje stagnáciu črevného obsahu a tým ďalšie komplikácie z toho vyplývajúce (napr. zápchy, hemoroidy a iné). Vláknina je potrebná pre správnu činnosť a rovnováhu črevnej flóry (črevných baktérií). Nedostatok vláknitej vitaminóznej potravy urýchľuje vznik rakoviny hrubého čreva u rizikovo sa stravujúcich pacientov a naopak - denná konzumácia vláknitej vitaminóznej stravy zasa chráni pred mnohými chorobami a znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Pozor, nestačí však konzumovať len samotnú vlákninu vo forme lekárenských preparátov, lebo tá neobsahuje vitamíny a stovky ďalších potrebných látok obsiahnutých v prirodzenej vláknitej strave (ovocie, zelenina, strukoviny, obylniny so šupkou). Denná konzumácia prirodzenej vláknitej stravy je jedným z pilierov zdravia a zdravej životosprávy. Charakter a sfarbenie stolice ovplyvňujú okrem vlákniny aj všetky ostatné potraviny a preto zmeny (konzistencie, farby, pachu, frekvencie vylučovania) treba posudzovať podľa toho čo sme predtým jedli. Napríklad po cvikle je farba stolice červená a mnohí sa zľaknú, že krvácajú. Mastné jedlá (aj orechy) sfarbujú stolicu do svetlohneda. Po mäse je stolica tmavohnedá atď. No pri poruchách a ochoreniach tráviacého traktu, črevných infekciách či parazitózach sa mení tak konzistencia ako aj farba, pach a frekvencia vylučovania stolice. To sú dôležitý dôležité znaky pre posúdenie diagnózy.