Zdravé odšťavovanie

Som zdravá, športujem, nefajčím, alkohol vo veľmi malej miere (nerobí mi problém aj úplne vynechať) v rámci hľadania prevencie som natrafila na literatúru P. Walkera. Nemám záujem o extrém - črevné sprchy a pod. Zaujíma ma však váš názor týkajúci sa odšťavovačov.

Otázka

Som zdravá, športujem, nefajčím, alkohol vo veľmi malej miere (nerobí mi problém aj úplne vynechať) v rámci hľadania prevencie som natrafila na literatúru P. Walkera. Nemám záujem o extrém - črevné sprchy a pod. Zaujíma ma však váš názor týkajúci sa odšťavovačov. Myslíte si, že technológia pomalých otáčok skutočne vytvorí ešte kvalitnejšiu stravu? Vydali ste vy sám nejakú publikáciu týkajúcu sa správnej životosprávy?

Odpoveď

Začnem od konca. Zatiaľ som nevydal ucelenú publikáciu, no publikoval som za roky desiatky odborných príspevkov na rôznych odborných podujatiach, ktoré sa však k bežnej verejnosti nedostanú. Bolo by preto vhodné spracovať ucelenú publikáciu v zrozumiteľnej a syntetickej forme, ktorá by pojednávala o životosprávnych rizikách rakoviny a životosprávnej hygiene pre jednotlivca. Ďakujem za podnet. Bude sa mi lepšie tvoriť, keď je záujem.

Nemusíte úplne vynechať všetko nezdravé, aby ste nebola precitlivelá na niektoré ťažšie stráviteľné zložky inak cenných potravín. Dbajte len, aby ste nerobili nezdravé veci každý deň, ale iba občas. Aby sa nestali vašou dennou čiže životosprávnou (prevažnou) výživou a aktivitou, ktorá by už viedla po čase k vzniku zdravotných následkov. Ak žijete prevažne zdravo, nevadí ak občas zaradíte do životosprávy aj niečo menej optimálne, aspoň váš organizmus nebude príliš precitlivelý, lebo si občas musí poradiť aj nejakou záťažou a naindukovať detoxikačné enzýmy v pečeni.

Ak sa väčšinou neprejedáte, a jete denne prirodzenú, ľahkú, pestrú a zdravú výživu a ste štíhla a máte štíhle bruško a raz či dvakrát do týždňa si dáte pôst (alebo odľahčený stravovací deň), často sa hýbete, jete denne vláknitú stravu (ovocie, zeleninu, strukoviny, celozrnné obylniny), málo tukov, tak nepotrebujete črevnú sprchu.

Najkvalitnejšia šťava je z ovocia a zeleniny, ktoré konzumujeme v celku vlastnými zúbkami (celé plody). Je tam proste všetko, aj vláknina (šupka) aj bunky aj enzýmy a vitamíny aj vás celý plod inak zasýti ako samotná šťava a inak sa trávi (dlhšie) a pri tom šupka čistí črevné klky od mastných povlakov. Na čistej šťave nie je nič zlé, ale nie je to už prirodzený spôsob prijímania tejto potravy. Preto doporučujem jesť prevažne celé plody a len občas šťavy a iné spracované ovocné a zeleninové produkty.

Nízkootáčkové prístroje sľubujú viac vlákniny v šťave a z toho hľadiska určite predstavujú dobrú alternatívu odšťavovania, ale určite sú drahšie a ide trochu aj o komerčný zisk. Aj ja si robím občas šťavy, ale uprednostňujem celé plody z dôvodov aké som uviedol. Ak si aj robím šťavu, tak odstredený vláknitý substrát aj tak väčšinou skonzumujeme, alebo použijeme do koláčov či varenia. Jednoznačne doporučujem uprednostniť konzumáciu celých plodov. Iba ak by mal niekto zo zdravotných dôvodov problémy s vlákninou tak môže preferovať šťavy, alebo si môže celé plody rozmixovať.

Šťavy nikdy neskladujte a nerobte do zásoby, lebo strácajú na kvalite. Najvhodnejší spôsob ich spracovania, ak máte veľa vylisovanej šťavy, je na čerstvé krátko kvasené mušty. V nich sa obohatí šťava o veľmi cenné vitaminózne produkty metabolizmu kvasných baktérií. Páči sa mi váš záujem a vďaka nemu zvážim aj zostavenie publikácie ako ste mi naznačila a to aj za využitia otázok ktoré mi kladú čitatelia.

Upozornite na túto poradňu viacerých známych a ak bude záujem pretrvávať, tak to bude dostatočný dôvod niečo vydať. A tiež preto, že v životosprávnej hygiene dnes existuje viacero nových prístupov, ktoré sa v staršej literatúre o životospráve a výžive ešte neobjavili. Teším sa na vaše ďalšie otázky a podnety. Vy ste správne pochopila, že mnohým zdravotným problémom a chorobám vrátane rakoviny sa dá predísť podporou zdravia, kým sme ešte zdraví.

A preto by som bol rád, keby mi kládli viac otázok aj zdraví ľudia, ktorí chcú vedieť viac o prevencii a hlavných rizikových faktoroch prostredia, životosprávy a výživy a ktorí sa chcú zorientovať v často tak zavádzajúcom, klamlivom a voči zdraviu bezohľadnom svete reklamy a komerčných záujmov. Okrem toho existuje v bežnej no niekedy bohužiaľ aj odbornej verejnosti veľmi veľa fám a neprávd o tom čo je zdravé a čo nie a to je tiež jedna z tém pre túto poradňu.