Dlhodobý kašeľ dieťaťa

Ide o dlhodobý ranný kašeľ môjho dieťaťa, ktorý pretrváva už 3 mesiace. Moje dieťa kašle každé ráno s prestávkami tak pol hodinu po prebudení. Trvá to už 12 týždňov. Boli jej robené výtery (opakovane) z hrdla a z nosa, všetko bolo negatívne.

Otázka

Ide o dlhodobý ranný kašeľ môjho dieťaťa, ktorý pretrváva už 3 mesiace. Moje dieťa kašle každé ráno s prestávkami tak pol hodinu po prebudení. Trvá to už 12 týždňov. Boli jej robené výtery (opakovane) z hrdla a z nosa, všetko bolo negatívne. V krvi nebol žiaden zápal a všetky hodnoty boli v poriadku, tiež bola odobraná krv na chlamýdie a mykoplazmy, ktore boli negatívne.

Dieťa má diagnostikovaný reflux, ale po návšteve gastro lekárky nám táto povedala, že z refluxu to nebude. Dieťa má umelé mlieko bez kravskej bielkoviny po objavení krvavých hlienov v stolici, ale pred užívaním aleergy care od Nutrilonu jej boli robené krvné testy na alergiu kravskej bielkoviny a tá bola negatívna. Napriek tomu užíva Nutrilon allergy care a neje žiadne mliečne výrobky.

Už som zúfalá z toho jej kašľa a v podstate si neviem rady. Užívala už Fenistil kvapky, rôzne sirupy na kašeľ, ale nič nezaberá. Teploty nemá, inak je čulá, usmievavá a zdravá, až na ten kašeľ. Kašeľ je spočiatku dusivý a po pár zakašľaniach je hlienovitý. Opakuje sa to každé ráno tak 10 minút po prebudení pravidelne každý deň od tretieho mesiaca. Vylúčená bola aj cystická fibróza.

Odpoveď

Nemyslím, že by sa dalo zo strany GE vyhlásiť, že kašeľ určite nie je spôsobený refluxom. Ak dieťa reflux má, bolo by vhodné skúsiť antirefluxnú liečbu, tá mu predsa nemôže poškodiť a mohla by mať promptný efekt na kašeľ. Druhá možnosť je, že kašeľ vyvoláva zatekanie hlienov z nosnej dutiny, čomu by nasvedčoval fakt, že kašeľ je vždy ráno.

Neviem, či ste boli na ORL vyšetrení, ak nie, treba ho doplniť. Výtery môžu byť negatívne, neprítomnosť infekcie nevylučuje prítomnosť alergickej nádchy, ktorá môže byť tzv. zadná, t.j. neprejavuje sa klasickou sekréciou z nosa, ale stekaním hlienov. V tom prípade sa dávajú antihistaminiká a topické nosné spreje.