Bola mi diagnostikovaná z výteru hrdla candida albicans
Otázka
Bola mi diagnostikovaná z výteru hrdla candida albicans
Odpoveď
Candida albicans je bežná črevná baktéria (kvasinka) ktorá osídľuje črevo spolu s takmer 500 ďalšími druhmi iných bakteriálnych druhov. Patrí k zdraviu prospešným kvasinkám a má význam pri podpore trávenia. Pri pomnožení v iných lokalitách ju treba preliečiť a skontrolovať funkčnosť imunitného systému. Pri patologických stavoch a po liečbe sa zmení normálny pomer medzi jednotlivými druhmi a niektoré chýbajú, iné sa pomnožia príliš. Vtedy aj bežný druh môže spôsobiť zdravotné problémy a je potrebné dostať črevnú flóru pomocou liečby a diety znovu do rovnovhy. Niekedy je to pomerne zložité a chvíľu to trvá než sa to podarí. Samotná kvasinka Cand. alb. nemôže v žiadnom prípade spôsobovať rakovinu. No v chorom, chronicky dráždenom a zapálenom čreve a pri karcinogénnej výžive a pojedaní liekov sa narúšajú všetky normálne pochody a mikrobiálne pomery a úloha jednotlivých druhov po premnožení v chorom čreve môže byť iná (fakultatívna) než v zdravom čreve. Preto udržanie zdravého čreva je základná prevencia rakoviny zažívacieho traktu a pri tom plní aj táto baktéria dôležitú úlohu. V iných lokalitách môže premnoženie tejto kvasinky podporovať zápal sliznice a vtedy ju treba liečiť, pretože chronický zápal je rizikový z hľadiska vzniku rakoviny, no nie samotná kvasinka..
Úplné vylúčenie živočíšnych bielkovín zo stravy je nebezpečné. rizikové stravovacie doporučenie a z dlhodobého hľadiska by viedlo nevyhnutne k celému radu zdravotných problémov. Môžeme jesť málo živočíšnych bielkovín, ale nie úple ich vylúčiť. Dôvodom je, že rastlinná potrava neobsahuje niektoré esenciálne (nevyhnutné pre život) bielkovinové aminokyseliny a preto ich musíme získať zo živočíšnych produktov. Ak sa tak nestane , začne si organizmus brať potrebné bielkoviny v núdzi na krvotvorbu, obranyschopnosť, tvorbu hormónov atď. z vlastných svalov čo je zlé. Ešte viac škody spôsobí nedostatok niektorých bielkovín u mladých jedincov vo vývine (do 25 rokov). Na druhej strane nadbytok a denná konzumácia množstva živočíšnych bielkovín veľmi zaťažuje trávenie a celý organizmus a je rizikový z hľadiska výskytu viacerých významných civilizačných ochorení. Keďže človek je všežravec, mal by jesť všetky druhy potravín a zložky potravy vrátane živočíšnych bielkovín, no tieto stačí jesť naozaj len v malom množstve a nemusí to byť každý deň. Ich prísun je dôležitý pri ťažkej práci, menštruácii, športovaní atď. Je dôležité konzumovať ich vždy s ďalšími látkami obsiahnutými v ovocí, zelenine, obilninách a pod. Vtedy plnia svoju kladnú úlohu pre vaše zdravie.