Delená strava a priberanie

Mám 30 rokov 9 mesiacov som trpela bulímiou. Už 3 mesiace som čista, zvládla som to sama a držím sa. Upravila som si aj stravu. Držím delenú stravu. Stravujem sa 5x do dňa, ale pribrala som 5 kíl. Vážim 52 kíl a moja výška je 156 cm.

Otázka

Mám 30 rokov 9 mesiacov som trpela bulímiou. Už 3 mesiace som čista, zvládla som to sama a držím sa. Upravila som si aj stravu. Držím delenú stravu. Stravujem sa 5x do dňa, ale pribrala som 5 kíl. Vážim 52 kíl a moja výška je 156 cm. Je to v poriadku? Kde robím chybu, že priberám? Je to preto, že som prestala prejedať sa a zvracať a môj žalúdok nieje na to zvyknutý, že sa stravujem pravidelné?

Odpoveď

Priberáte zrejme preto, lebo pôvodná hmotnosť 47 kg je pre Vás príliš nízka (Vaša normálna hmotnosť ktorú potrebujete je vyššia ako si predstavujete). Okrem toho ste sa začali stravovať pravidelne a následne ste pribrali čo je zrozumiteľné.

Váš organizmus sa musí prepnúť z režimu, kedy ste jedli nepravidelne a vracali ste a organizmus nikdy nevedel koľko jedla vo Vás zostane, a preto si vždy všetku skonzumovanú energiu z jedla uložil do režimu, kedy energiu, ktorú získa z jedla a nepotrebuje ju, tak ju Váš organizmus vyplytvá a prestane ju ukladať. Takže priberania "donekonečna" sa nemusíte obávať.