Ako zvyšuje riziko rakoviny tráviacej sústavy ak konzumujem potraviny, na ktoré som alergický?
Otázka
Ako zvyšuje riziko rakoviny tráviacej sústavy ak konzumujem potraviny, na ktoré som alergický?
Odpoveď
Hovorí sa že kto máva alergie nemáva rakovinu. Táto fáma vychádza z predpokladu, že ak máte silné alergické reakcie, tak máte dobrú obranyschopnosť a teda aj reparačný systém organizmu a ten vás po istú mieru chráni pred vznikom rakoviny. Ak však vaše problémy prejdú do chronického zápalu v čreve alebo inej časti tráviaceho traktu, riziko vzniku rakoviny sa zvyšuje. Rizikový je každý chronický neliečený dlhodobý zápal nielen v niektorej časti tráviaceho traktu, alebo hocikde inde v tele. Preto si treba všetky zápalové ložiská v tele dôkladne preliečiť. Ak súčasne s chronickým zápalom v čreve prijímate často nezdravú výživu (genotoxickú) ako napr. vysmážané jedlá, údené a pikantné výrobky, alkohol, lieky a pod. a k tomu všetkému aj fajčíte tak riziko sa ešte zvyšuje. Potraviny na ktoré ste precitlivelý by ste mal na nejaký čas vynechať a dať si do poriadku problémy s tráviacim traktom, ale nie sám, ale za pomoci gastroenterológa. Arašidy jesť nemusíte, ale tie zemiaky by som ešte preveril. Mastné placky totiž už nie sú len zemiaky, ale prepálený olej, koreniny, cesnak, múka. Je otázne či ide o alergiu na zemiaky, alebo na inú zložku tohto zemiakového výrobku. Varené zemiaky sú veľmi diétne a zdravé zeleninové jedlo a vy skôr máte problém s produktami smaženia ako sám popisujete. Zemiaky jedzte v zdravšej forme (varené, a ako pyré a pod., nie hranolky a smažené)) a arašídy vynechajte pretože na tie je alergia pomerne častá a často obsahujú genotoxické produkty plesní tzv. aflatoxíny. Smaženie a smažené produkty by som teraz úplne vynechal, pretože prepálené tuky a mastné jedlá sú aj pre zdravého človeka veľmi ťažkou a rizikovou potravou. Vynechajte aj pikantné jedlá a pochutiny a neprejedajte sa. Ak už používate tuky a oleje, dbajte aby boli čerstvé a dobre uskladnené a nepoužívajte často umelé margaríny a umelo poskladané tuky a maslá. Oleje sú plnené v atmosfére dusíka aby neoxidovali. Po otvorení doma sa tam dostáva kyslík a ak takýto olej držíte uskladnený v teple a na svetle, oxiduje (podobne ako maslo) a do týždňa je z neho škodlivý produkt. Ak takýto olej používate, je to to isté ako keby ste smažili na prepálenom použitom oleji. Preto oleje držte výlučne dobre uzavreté, v chladničke a v tme a rýchlo ich spotrebujte. Ste mladý človek a preto ešte máte šancu začať s dlhodobo správnou výživou a životosprávou, ktorá vás bude chrániť proti celému radu ochorení vrátane rakoviny. Avšak pri pretrvávaní vaších tráviacich problémov musia pokračovať vyšetrenia u gastroenterológa až do vyliečenia, ale poraďte sa aj s dietológom a naštudujte si z literatúry a internetu čo je to šetriaca diéta a zdravá a pestrá vitaminózna strava. No a predpokladám, že ako mladý človek máte pravidelne aspoň 3 krát týždenne aj nejaké športové a pohybové aktivity, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou zdravej životosprávy a majú ochranný účinok proti ďalšiemu spektru civilizačných zdravotných problémov. O vašom fajčení a riziku rakoviny pľúc vám už snáď radiť nemusím, lebo to už vie dnes každý, takže iste viete čo máte urobiť – prestať fajčiť.