Prečo ste boli za to aby sa zrušilo očkovanie novorodencov na TBC?

Rada by som sa spytala ze preco ste boli za aby sa zrusilo ockovanie novorodencov na TBC. Viete moj syn je ockovany a vycitam si to ze som ho dala zaockovat, ale z dovodu ze som sa docitala ze skore ockovanie deti narusa dozivotne imunitu,je to zasah do vyvijajuceho organizmu a ze sa zbytocne vela Slovenske deti ockuju a tym padom je vela chronickych chorob. Je toto pravda alebo vy ste bol za zrusenie preto lebo je tbc pod kontrolou. A je pravda ze tbc sa nieje len tak lahke nakazit ze to by som musela byt s takym clovekom v kontakte niekolko hodin denne cca tyzden v kuse? Aspon takto to prezentuju ludia co su proti ockovaniu tbc ze je to neucinna a zbytocna vakcina.

Otázka

Prečo ste boli za to aby sa zrušilo očkovanie novorodencov na TBC?

Odpoveď

Neviem, kde ste sa dočítali, že citujem "skore ockovanie deti narusa dozivotne imunitu,je to zasah do vyvijajuceho organizmu a ze sa zbytocne vela Slovenske deti ockuju a tym padom je vela chronickych chorob". Nič z týchto tvrdení sa nedokázalo a na net ich píšu ľudia, ktorí si to jednoducho vymysleli, alebo zámerne podávajú skreslené informácie.
Zrušenie očkovania proti tuberkulóze som inicioval preto, lebo výskyt tuberkulózy na Slovensku a aj iné medicínsky významné ukazovatele umožnili zrušenie očkovania. V minulosti, pri zvýšenom výskyte tuberkulózy v populácii malo očkovanie novorodencov proti tuberkulóze veľký význam ako ochrana pred ťažkými, problematicky liečiteľnými formami tuberkulózy. Dnes je výskyt tuberkulózy v slovenskej populácii nízky - vďaka mimoriadne úspešnej práci najmä terénnych špecialistov pneumoftizeológov - a tak očkovanie proti tuberkulóze stratilo opodstatnenie.