Problémy s dýchaním, občasným pichaním v plúcach a tlakom v hrudníku

Mám 19 rokov a začal som mať problémy s dýchaním, občasným pichaním v plúcach, či tlakom v hrudníku. Do konca roka som fajčil, dokopy 5 rokov, no akonáhle som prestal problémy sa zhoršili. Posledné dva dni pri normalnom dýchaní mám pocit akoby som nedýchal dostatočne a musím sa často zhlboka nadýchnuť no i pri hlbokom nádychu mám občas pocit, že sa neviem nadýchnuť tak ako normálne. Nekašlem, nemám hlieny ani sopel. Cítim sa chorí, malátny, je mi zima aj keď v byte zima nie je a keď zaleziem do postele pod paplón zase sa strašne potím. Nemám chuť do jedla, za deň zjem jedno normálne jedlo a stačí mi to, ubýtok na váhe som zatiaľ nezaznamenal Mám zlý zdravotný štýl, pramálo pohybu, veľa sedím za počítačom, posledné dni som nonstop doma ak nerátam prechádzky zo psom, zle sa asi stravujem a podobne... Bojím sa, či to nemôže byť rakovina, alebo niečo podobné, v poslednej dobe som mal negatívne myšlienky, veľa som rozmýšľal o smrti a zistil som, že sa jej veľmi bojím...

Otázka

Problémy s dýchaním, občasným pichaním v plúcach a tlakom v hrudníku

Odpoveď

No, milý priateľu, dúfam, že doktorka zistila , že máte bežnú infekciu dýchacích ciest a vašu obavu z rakoviny vám rozhovorila. Druhá vec je, že ak sa k fajčeniu vrátite, tak táhrozba rakoviny sa stane čoraz reálnejšou.
Mimochodom, dýchacie príznaky, ktoré ste opísali v úvode ("pri normalnom dýchaní mám pocit akoby som nedýchal dostatočne a musím sa často zhlboka nadýchnuť no i pri hlbokom nádychu mám občas pocit, že sa neviem nadýchnuť tak ako normálne") svedčia aj pre neurotickú zložku. Preto by ste si mali dopriať riadny spánkový režim, namiesto dlhého vysedávania pri počítači si predĺžte prechádzky so psom, prípadne - ak sa už cítite dobre - si aj zabehajte a podobne. Pri takýchto činnostiach pravdepodobne prídete na lepšie myšlienky. Ak sa tak nestane, tak sa obráťte na psychológa.