Ťažká instabilná astma

Uz 25 rokov sa liecim na astmu, uz asi 7 rokov tazku instabilnu astmu,pri ktorej som na plnom invalidnom dochodku. Momentalne beriem Formovent, Miflonid, Theoplus,Singulair, Prednison, Berodual. Vystriedala som uz aj Seretide diskus, Foster, Budiair, Oxis turbuhaler. Brala som aj injekcie Xolair, ale zial nic nezabera,teda zabera ale len na chvilku. Uz asi 5 rokov bez prestavky beriem Prednison 20 mg denne pri zhorseni az 40 mg denne. Strasne som s neho pribrala. Chcela by som sa opytat ci neexistuje nejaka nova liecba astmy. Pripadne ina liecba hlavne Prednisonom,z ktoreho som ziskala dalsiu chorobu Osteoporozu. Ak neexistuje ina liecba niesu aspon lieky prozi priberanie z Prednisonu?

Otázka

Ťažká instabilná astma

Odpoveď

Bphužiaľ, instabuilná astma je ťažký oriešok pre lekára aj pre pacienta. Ale ne zmiernenie vedľajších účinkov Prednisonu ba ste - po porade s vaším lekárom - mohli skúsiť kolísavé dávkovanie: s postupným a pomalým znižovaním dennej dávky trebárs až na 5 resp. 2,5 mg prednisonu/deň, prípadne aj vsúvať liekové prestávky s tým, že pri zhoršení astmy si hneď nasadíte Prednison na niekoľko dní v dávke 40-50 mg/deň a po zvládnutí astmy začnete s POSTUPNÝm klesaním dennej dávky.
Ako prevenciu osteoporózy by ste mali užívať tablety s obsahom kalcia, magnézia a vitamínu D. Ak je osteoporóza ťažšia, prípadne aj iné lieky - tie by vám mal ale poradiť špecialistana osteoporózu. Mali by ste si aj dopsiať veľa telesného pohybu - teda maximum, koľko vám vaša astma umožňuje. Nezanedbať to - aj ťažko chorý astmatik má obdobia, kedy sa vie dobre rozhýbať.
Pri instabilnej astme hrá veľkú úlohu aj psychika - skúste dychové cvičenia z hathajógy. Pomôžu psychike aj pri astme.