Bradavica na genitáliách a rakovina

Som 23-ročná pani. Rodila som pred 6 mesiacmi. Mala som dosť ťažký pôrod a na najväčšiu moju smolu sa mi stala taká nepríjemná vec, že pani doktorka vo mne nechala kus placenty! Histologické vyšetrenie placenty bolo v poriadku.

Otázka

Som 23-ročná pani. Rodila som pred 6 mesiacmi. Mala som dosť ťažký pôrod a na najväčšiu moju smolu sa mi stala taká nepríjemná vec, že pani doktorka vo mne nechala kus placenty! Histologické vyšetrenie placenty bolo v poriadku. Ale mojou otázkou je pán doktor to, že po pôrode sa so mnou stále niečo deje. Gynekológa navštevujem každý mesiac, lebo stále mám buď nejaké kvasinky alebo mykózu alebo zápal.

Ale pred 2 týždňami som na svojich genitáliách zbadala ako keby nejaký výrastok. Ukázala som to svojmu gynekológovi, potvrdil mi, že je to bradavica. Môže to byť nejaký náznak rakoviny? Obávam sa toho, lebo v mojej rodine z maminej strany každý mal nejakú tú rakovinu, buď hrubého čreva, pankreasu atď.

Čo si myslite v mojom prípade o zaočkované proti rakovine krčka maternice? Každý rok si nechám spraviť test na rakovinu ten mám v poriadku zatiaľ, tento rok ma to čaká až v novembri. Je rakovina dedičná? Dá sa pred ňou nejako ubrániť?

Odpoveď

Rakovina, ktorá vzniká v somatických bunkách vplyvom rizikových faktorov nie je dedičná. Existujú aj dedičné metabolické poruchy v dôsledku ktorých vznikne následne aj rakovina, ale takéto dedičné genetické syndrómy sú mimoriadne vzácne. Z tých, ktorí ochoreli na rakovinu, má 99% nededičnú formu. Niektorí si mýlia dedičnosť a dedičnú predispozíciu.

Dedičná predispozícia znamená len toľko, že ak budete vystavená rakovinovým rizikovým faktorom, tak môžete dostať rakovinu ľahšie, než niekto iný, ktorý ju dostane ťažšie či neskôr ak je tiež vystavený rizikovým faktorom. Preto každý jednotlivec ktorý sa dlhodobo vyhýba rizikovým faktorom spôsobujúcim rakovinu sa nemusí báť, aj keby mal predispozíciu.

Vaše problémy s pôrodom a po pôrode nesúvisia už vôbec s rakovinou. Mykózy sa mohli zjaviť po použití antibiotík, treba ich preliečiť. Bradavičku vám odstráni kožný lekár zmrazením pomocou dusíka, len treba aby odstránil všetky aj tie najmenšie, a preto nech sa pozrie na pokožku okolo genitálií lupou. Ak ponechá čo i len jednu, budú sa vám šíriť znovu.

Ak uvažujete o očkovaní proti HP virusom tak vám to doporučujem samozrejme po príslušnej konzultácii a vyšetrení u lekára. Snažte sa najprv doliečiť všetky zápaly a infekcie a potom sa zaočkujte. Ako uvádzate, vo vašej rodine sa vyskytli rakoviny hrubého čreva či pankreasu. Tieto typy rakoviny súvisia takmer výlučne s nesprávnou a rizikovou výživou, prejedaním sa nezdravými, mastnými, smaženými potravinami, solenými, údenými a pikantnými výrobkami, prejedaním sa, obezitou, liekmi a nízkym príjmom vlákniny, ovocia, zeleniny a inej ochrannej výživy a nedostatkom pohybu, fajčením a pod.

Preto sa nebojte, vy ste ešte mladá na to aby ste mala tieto typy rakoviny. Ale dajte pozor na to, aby ste mala lepšiu životosprávu a výživu ako vaši príbuzní, pozor na lieky, hormóny, obezitu a prejedanie sa a na používanie olejov, tukov, margarínov a mastí a ich časté používanie a prepaľovanie. Používajte ich málo a držte ich výlučne v chladničke a tme a nie dlho, lebo oxidujú, žltnú a stávajú sa genotoxickými a majú úzku súvislosť práve s rakovinou hrubého čreva.

Máte 23 rokov a malé dieťa a tak máte ideálnu možnosť a povinnosť chodiť s ním von na vzduch, prechádzať sa, športovať a cvičiť s ním. Jedzte tie isté zdravé jedlá aké dávate dieťaťu a učte ho (aj seba) zdravej životospráve a všestrannej výžive bez umelých tukov a olejov. Ak ste po pôrode pribrala, upravte si váhu – pri deťoch to nie je problém. Pre dieťa a jeho vývin a rast je pohyb rovnako dôležitý ako hodnotné jedlo. Menej jedla a viac pohybu, veľa ovocia a zeleniny, to je základ prevencie rakoviny tráviaceho traktu.