Zhoršujúci sa problém s námesačnosťou

Mám 30 rokov a odmalička mám problém s námesačnosťou. Kým to bolo len v medziach občasného chodenia po izbách, sedenia na posteli a rozprávania, tak som to nejako neriešila. No v poslednej dobe (už je tomu niečo vyše pol roka) sa uprostred noci občas zobudím s obrovským strachom. Sníva sa mi, že niečo prehltnem (bežné veci, s ktorými cez deň prídem do kontaktu...napr. usb kľúč, vrchnáčik z fľaše a ja sa s hrôzou budím, že sa zadusím. Srdce mi bije ako splašené, potím sa a trasú sa mi ruky. Mám na nočnom stolíku pripravenú vodu, ktorú vždy vypijem, kým sa úplne nepreberiem a nezistím, že to bol len sen a nič sa nedeje. No tie chvíle hrôzy sú strašné. Vážne uvažujem o návšteve nejakého odborníka, ale chcem sa poradiť ešte s Vami. Som úzkostlivý typ, na mnohé podnety reagujem citlivejšie, ako je potrebné. Uvedomujem si, že stres v práci, príp. v súkromí sa odzrkadľuje aj v noci v mojich snoch, ale tieto stavy, ktoré som vyššie opísala, ma už začínajú trápiť.

Otázka

Zhoršujúci sa problém s námesačnosťou

Odpoveď

Vo vašej otázke vidím dva problémy, S tým prvým - námesačnosťou ste , zdá sa, celkom dobre vysporiadaná. Horšie je, že sa v noci budíte s pocitom strachu a úzkosti a s týmto si zatiaľ neviete dať rady. Vidím tiež, že uvažujete celkom racionálne a s odstupom a preto sa rozhodujete o vyhľadaní odbornej pomoci. Toto je podľa mňa dobrá cesta a určite to urobte. Ale zatiaľ, kým sa pre toto odhodláte by som vám rád poskytol niekoľko rád.
Ako prvé by ste mali vedieť (vy to už určite tušíte), že strach v spánku je vyvolaný najčastejšie prežívaním nejakého problému, možno vnútorného konfliktu. K tomu sa pridružuje vo veľkej miere nespracovaný a neustále pôsobiaci stres, vyčerpanosť z práce alebo súkromného života, nedostatok odpočinku. Preto, ak sú toto spúšťače vašich nočných strachov mali by ste sa pokúsiť odstrániť ich. Čo by ste teda mali urobiť ako prvé?
-upraviť spánkový režim , dopriať si dostatok spánku (aspoň 7 hodín denne), dopriať si pravidelnosť t. j. presnú hodinu zaspávania (ukladania sa k spánku). Pred spaním dostatočne vyvetrať izbu, nejesť. Možno by pomohla nejaká čajová zmes, ktorých je dnes v lekárňach dostatok, alebo iné návody (med s mliekom a podobne). Ak ste vystavená nadmernej záťaži a stresu mali by ste sa pokúsiť spracovať okolnosti vyvolávajúce zvýšenú záťaž. Najlepším prostriedkom je dostatok odpočinku, relaxácie, veľa pohybu na čerstvom vzduchu alebo cvičenie. Asi pre vás nebude jednoduché zmeniť spôsob života. Ani to celé nie je potrebné. Zmeňte alebo upravte len časť a to takú, ktorá vám pôjde najľahšie a nebude vás stáť veľa námahy či energie. Úplným vrcholom by bolo naučiť sa \"vypnúť sa\" - otočiť pomyselným gombíkom a do postele si líhať s čistou mysľou a chladnou hlavou.