Diagnostikovali mi Sinusitídu, Virid, Streptokoky, Neisérie, Staphylococcus aureus.. chcem sa liečiť

Po dvoch rokoch nasledujúcich problémov som sa rozhodol bojovať o svoje zdravie. Návšteva ORL , mám nález, zazávojovaná ľavá čeľustná dutina, diagnóza sinusitída. Krv mám v najlepšom poriadku okrem toho že mám zvýšené ASLO 393, Výter z hrdla našiel Virid. Streptokoky, neisérie, ďalej + Staphylococcus aureus. Permanentne celý rok, horšie je to v zime, sa z domu nepohnem bez vreckovky.(pomáhajú kortikoidy). Trpím častými prechladnutiami cca 1krát mesačne (skoro v tých istých dátumoch) ,hlavne v zime a na jar. Priebeh prechladnutia je nasledovný, vôbec netuším kde a za akých okolností som mohol prechladnúť, prvých 48 hodín mi doslovne tečie z nosa slaná priesvitná voda, naozaj sa to neoplatí ani utierať vreckovkou, pretože intenzita kvapkania raz z jednej nosnej dierky raz z druhej nosnej dierky je cca do 10 sekund. Celý stav je cez deň najmä vo večerných hodinách sprevádzaný teplotou od 36,8 až 37,4. Po pretrpení dvoch troch kritických dní sa tok z nosa stabilizuje na toľko že môžem používať aj vreckovky a postupne priesvitná voda hustne stáva sa bielou a stráca na intenzite, stav v nose sa pozvolna zlepšuje, (mierne štipkanie v nose a občasné vysniakanie bledej krvi neberiem v úvahu, to ma zrejme za následok maximálne preťaženie sliznice.) Po troch, štyroch dňoch mi predchádzajúce zatekanie do hrdla spôsobí začervenanie, zapálenie a bolesti hrdla. Teplota už len večer 37. Niekedy tento zápal prejde až na pľúca a neminie ma ani kašeľ. Takto sa to opakuje každý mesiac, tento stav ma vyradí z činnosti na 4 až 8 dní. Toto pravidelné ochorenie sa sem tam prestrieda s klasickou chrípkou kde je rozdiel len v teplote a v tom že som odpísaný na dlhšiu dobu zotavovania cca 10 dní. V mojom prípade Mám 27 rokov 66 kg a 180 cm som turista, lyžiar, korčuliar, dovolenkár v letnom období, plavec, cyklista....(športovec) no nezabúdam ani na relax. Zdravý životný štýl v podobe potravy, cesnak, cibuľa, jablko, banán, paradajka, paprika ,reťkovka, mrkva, uhorka, sú asi najčastejšie doplnky ktoré mi chutia a ktoré si pravidelne doprajem popri ostatnom....Pijem väčšinou čistú úžitkovú vodu, alebo Magnézium, či Lucku, a kvalitné bylinkové čaje nič perlivé alebo ochutené. Pracujem ako živnostník v stavebníctve, kde staviame domy na kľúč, (komplexná stavebná činnosť), 9 hodín počas piatich pracovných dní. Je mi ľúto samého seba keď vidím svojich kolegov a priateľov ktorý nerobia pre svoje zdravie nič, oproti mne ktorý sa snaží žiť zdravo a napriek všetkému mám pravidelné obrovské problémy ktoré ma neskutočne obmedzujú v mojom štýle života. Mám dojem že mám niečo z imunitou. Zatiaľ používam len physiomer, avamis, uniflox, momentálne som opäť chorý a popri ostatnom užívam antibiotiká.

Otázka

Diagnostikovali mi Sinusitídu, Virid, Streptokoky, Neisérie, Staphylococcus aureus.. chcem sa liečiť

Odpoveď

Váš problém skôr ano specialista ORL patrí do rúk alergológa. Vaša diagnózeje celoročná vazomotorická nidcha (pravdepodobne aj so spoluúčsťou alergie). Liekom prvej voľby sú nosové kortikoidy v spreji - a vo vašom prípade jednoznačne odporúčam trvalú, celoročnú a každodennú liečbu. Avamys je výborný preparát, ale má dosť rigidné dávkovanie. Skúste Rhinocort 64 ug alebo Nasofan Aqua po dva vstreky do každej nosovej dierky ráno aj večer, keď sa váš stav stabilizujem prejdite na dvakrát denne po jednom vstreku - pri návrate nádchy zvýšte prechodne dávkovanie na 2x2.
Cvičte niekoľkrát denne 2-4 minúty jógové dychové cvičenie "nádí šódhana" (toto si dajte do googlu ako kľúčové slová a určite nájdete návod, ako toto cvičenie cvičiť. Ako doplnkovú liečbu počas dňa a pred spaním skúste sprej Tantum protect, alebo nosový prášok Nosalergin. 6-12 mesiacoch každodennej liečby a cvičenia sa leičebný efekt určite dostaví a potom môžete zvážiť aj postupné znižovanie dávkovania nosových kortikoidov, rpípadne aj vsúvať kratšie liekové prestávky. Podumajte, či v pracovnom prostredí nedochádzate do styku s nejakou inhalačnou škodlivinou, ktorá vám škodí.