Silné bitie srdca, panika, chaos

Mam 19 rokov a za posledny pol rok sa mi par krat stalo ze mi znicoho nic zacalo silno bit srdce tep som mala okolo 125 az 130. Bola to taka panika chaos v mojej hlave na zvracanie pocit na odpadnutie ...a od kedy sa mi to stalo druhy krat tak moje sdce pracuje niekedy rychlejsie aj ked som v klude. Bola som s tym u doktora a ten mi povedal ze mi pracuju nervy ktore neovladame myslou via c ako tie normalne. Bola som aj na eekg vysetreni a vsetko som mala v poriadku. Mam nizky tlak a niekedy mam pocit ze ked mi tlak prudko klesne tak vzapeti prudko narastie a vtedy to pride. Je to hnusny neprijemny pocit bojim sa.

Otázka

Silné bitie srdca, panika, chaos

Odpoveď

Zaujal ma váš problém a rád by som vám pomohol. Váš terajší problém sa začal počas vášho nepríjemného zážitku, keď ako píšete vám z ničoho nič začalo silno biť srdce. Zvýšil sa vám tep, zažili ste paniku, zľakli ste sa. Následné vyšetrenie u lekára dopadlo našťastie dobre, uzavrel to tak, že je to problém psychický. Bojíte sa. Panika je veľmi nepríjemná a váš strach ju môže ešte viac zhoršovať. Čo je vlastne panika a kde sa v nás berie? Panika je v podstate normálna reakcia organizmu na nejaké ohrozenie. Pri náhlom ohrození prebehnú vo vašom tele prirodzené fyzikálne a chemické zmeny, ktoré vám umožnia ohrozenie zvládnuť. Ak sa objavia panické ataky bez toho, že by hrozilo reálne nebezpečenstvo (vo vašom prípade napríklad pocit rozbúšenia srdca),je to preto, že úzkosť akoby oklamala mozog a pripomína pocit ohrozenia. Objaví sa panika. Doteraz ste to nepoznali, ale predsa len nejakým spôsobom na túto situáciu reagujte. Čo vtedy robíte? Viac sa všímate? Sledujete vaše fyziologické procesy? (tlkot srdca, tep, dýchanie...). Ako to skončí, pominie to? Aká ste boli keď ste tieto pocity nemali? A čo je s vami medzitým, keď paniku necítite? Čo máte miesto paniky? Pýtam sa vás preto, pretože predpokladám, že takéto otázky ste si doteraz nepoložili. Tam kde nie je otázka, nemôže byť ani odpoveď. Skúste to teraz! Sadnite si pohodlne na príjemné, pokojné miesto v byte a odpovedzte si. Ale okrem toho by som vám rád poskytol niekoľko ďalších návodov. Najdôležitejšie čo môžete urobiť je, nebáť sa toho, že sa objaví panika (pocit, že srdce začalo prudšie byť...). Je to len pocit a pocity samotné neubližujú. Nezľaknite sa, ak sa to objaví. Objaví sa, dosiahne vrchol ale nakoniec sa rozplynie. Nebojujte nekoncentrujte svoju myseľ na seba. Nezaoberajte sa myšlienkou na paniku, \\\"nekŕmte ju\\\"! Povedzte si - NO A ČO! Nebudem si to všímať! Ak sa prestanete koncentrovať na svoje pocity po chvíli sa stratia. Nie je to nič trvalé, stratia sa tak náhle, ako sa objavili. Proste prídu (no a čo!) a zase sa stratia tým skôr, čím menej na nich budete myslieť a zaoberať sa nimi. Urobili ste veľmi múdro, že ste si nechali urobiť odborné lekárske vyšetrenia. Teraz už totiž viete, že ste zdravá a pocity, ktoré popisujete môžu byť dôsledkom celkovej únavy či vyčerpania organizmu.
Pokúste sa preto venovať zvýšenú starostlivosť vašej životospráve a výžive. Upravte svoju výživu, tak, aby vo vašej strave prevládali ovocie a zelenina, vyhýbajte sa potravinám, ktoré zaťažujú váš organizmus. Doprajte si dostatok odpočinku, dbajte o seba . Nemali by ste zabúdať ani na fyzickú aktivitu - aj keby to mali byť len prechádzky v blízkom okolí vášho bydliska. Pri fyzickej aktivite sa do krvi vyplavuje endorfín, ľudovo nazvaný hormón šťastia. Cvičte! V neposlednom rade na zmiernenie panických atakov sú vhodné aj relaxačné techniky. Naučte sa relaxovať. Naučte sa pokojne dýchať. Dýchajte pokojne! Pekne zhlboka. Najlepšie tak, aby nádych a výdych bol v pomere jedna ku dvom. To znamená ak sa nadýchnete na štyri doby, vydychujte na osem dôb (v duchu si môžete počítať). Až do úplného vyprázdnenia pľúc. Dýchajte zhlboka bránicou. (naučiť sa relaxovať vám pomôžu na hociktorom psychologickom pracovisku napríklad na referáte poradensko-psychologických služieb Úradu práce sociálnych vecí a rodiny v mieste vášho bydliska). Ak by ani toto nestačilo, potom by bolo dobré obrátiť sa na lekára, ktorý by vám mohol predpísať lieky na upokojenie či proti úzkosti. Poradiť by vám mohli aj v lekárňach. A sľúbte si, že už sa prestanete báť a budete sa tešiť z toho, čo život prináša TU a TERAZ!