Mám 20 rokov, 167kg a vážim vždy do 47 kilogramov a už asi 3 roky neviem pribrať. Po skončení strednej školy som zmenila bydlisko a v podstate aj celý svoj život a od tej doby sa mi vrátilo moje nechutenstvo k jedlu z detstva. Už ako malej mi bola diagnostikovaná hyperbilirubinemia alebo Gilbertov syndróm ktorý mi bol aj geneticky potvrdený, V jedle som bola vždy vyberavá, ale teraz aj keď mám hlad, nemách chuť, tak nejem. Posledné 3- 4 mesiace konzumujem maximálne 1-2 jedlá denne v normálnej dávke. Nezvraciam a stolicu mam 2-3 krat denne. Nie som vegetarianka a jedlo mam rada, doma varim skoro kazdy den. Mohli by ste mi prosím doporučit nejaký prirodný prípravok na zvyšenie chuti do jedla? alebo akeho lekara mam navstivit?
Na zlepšenie chuti do jedla môže pomôcť pobyt na čerstvom vzduchu. Skúste sa stravovať vždy s príbuznými alebo priateľmi. Za deň by ste mali jesť 5 až 6 x . Skúste jesť mechanicky, nečakajte že začnete byť hladná alebo že na jedlo dostanete chuť. Na zlepšenie chuti do jedla môžte skúsiť Peritol.
MUDr. Viera Horváthová pracuje na Oddelení porúch príjmu potravy a adolescentnom oddelení 1.Psychiatrickej klinike FNsP a LF UK Bratislava, pracovisko Staré Mesto, Mickiewiczová 13. Oddelenie je špecializované na diagnostiku a liečbu mentálnej anorexie a mentálnej bulímie u pacientov adolescentného a dospelého veku.