Zmena životného štýlu

V rámci anamnézy trpím sennou nádchou, užívam Zodac poctivo, ktorý mi jednoznačne zmierňuje prvky alergie. Trpím aj menším neurologickým ochorením, s ktorým som sa naučil žiť - tremor prstov. Jemný tras mi už nerobí problém. V rámci budovania a adaptácie zdravého životného štýlu som po 6 rokoch zanechal fajčenie. V posledných štádiách som fajčil tvrdé/červené cigarety cca 10-12 ks denne na žúre aj celý balík. Nefajčím takmer rok (5.9. výročie). Až po zanechaní fajčenia som zistil obrovský rozdiel. Žiadny kašeľ, jediné, aj to slabé prechladnutie cez zimu. Diametrálny rozdiel oproti iným zimám, keď som (ako tipujem) ako alergik a fajčiar trpel takmer každé dva týždne na napr. bolesť hrdla, kašeľ, prechladnutie. Takisto nesmrdím, lepšie sa mi dýcha, mám viac "ečiek". Pár rokov preventívne chodím na očkovanie proti chrípke, ale v rámci prevencie navštevujem aj rôznych doktorov, resp. obvodného, keďže verím, že cesta udržania zdravia a vitality je v prevencii. Sekundárny efekt zanechania fajčenia bol nárast hmotnosti z cca 73 kg na 76 kg a obvodu pásu na 93 cm. Dnes som v priebehu asi 5 mesiacov upravil pri normálnej strave (strážim si energetický príjem), ( chudnem pomaly, aby si telo zvyklo, nie diétovo a čakať jo-jo efekt) upravil hmotnosť na 72 kg a 88/89 obvod pásu. Chcel by som ešte ísť dole s týmito číslami, keĎže stále pociťujem fakt, že mám "bruško". V strave sa snažím prestať so sladkosťami, jem menšie porcie viac ovocia a surovej zeleniny. Párky, paštéty, klobásy nejem úž cez dva roky. Jediným hriechom sú hranolky :) V rámci pohybu sa snažím každý deň zapojiť minimálne 1 hodinu aktívneho pohybu. Praktizujem 2krat do týždňa hodinovú rýchlu chôdzu po okolitých kopcoch. Je to úžasné relaxačné cvičenie a údajne to pomáha srdcu. 2/3krat chodíme s kamarátmi hrať futbal + 2/3 po hodine doma aktívne pre radosť tancujem.

Otázka

Zmena životného štýlu

Odpoveď

Takže vám blahoželám, že ste zaujal adekvátny postoj ku zdraviu, aký si táto najväčšia materiálna hodnota v našom živote zaslúži, lebo ju máme všetci zadarmo od prírody a keď ju stratíme, zistíme, že sa nedá kúpiť. Väčšina ľudí si ničí organizmus vlastným zlým prístupom ku zdraviu a vzniknuté problémy váľajú na lekárov. Lenže medicína by nemala slúžiť na to aby zachraňovala bezohľadný prístup jedinca k vlastnému zdraviu (zhuntované telo). Medicína by mala riešiť to, čo nevieme ovplyvniť ani maximálnou snahou a za čo nemôžeme.
Vás môžem dať teraz za vzor v tom, ako pristupovať k udržaniu zdravia a k snahe o jeho zlepšenie aj keď v minulosti to tak u vás asi nebolo. Snažíte sa cieľavedomo, nie pasívne – liekmi – cez lekárov, ale aktívnou snahou a vierou v potenciál organizmu, stabilizovať a zlepšovať svoje zdravotné a kondičné parametre. Ak sa o to snažíme a keď organizmu poskytneme trvalo dobré a prirodzené životosprávne podmienky, vydiferencujú sa a stratia sa civilizačné ochorenia a ukáže sa ktorý zdravotný problém je naozaj pre lekárov. Veľký americký spisovateľ, filozof a maliar E.T.Seton, zakladateľ celosvetového woodcrafterského hnutia povedal o zdravotnej prevencii už pred storočím toto: „ väčšina chorôb pochádza z našej mysle, ostatné z našich domov a tých pár zvyšných kľudne ponechajme lekárom. Aj vy ste správne logicky spojil v mysli chorobu so zlou životosprávou a negatívnymi zlozvykami a zdravie s aktívnou a dobrou životosprávou. To znamená, že si uvedomujete správne bio-logické súvislosti, ktoré vedú ku zdraviu a ktoré ku chorobe a nevyhnutnosť aktívne sa podieľať na svojom zdraví. Správne ste začal sám realizovať dlhodobú pozitívnu zmenu vo všetkých zložkách ktoré majú pozitívny vplyv na vaše zdravie (režimová terapia), sledujete bio-adaptačnú reakciu vášho tela a plánujete ďalšie postupy. Pochopil ste že to za vás neurobia žiadne zázračné lieky.
Znamená to, že máte do budúcna všetky predpoklady na maximálnu pozitívnu transformáciu vášho organizmu a zdravia v rámci vaších biologických možností. Trvalá zmena životosprávy u vás spustí aj biologickú adaptačnú transformáciu (metabolickú a génovú aktiváciu) a výsledkom by mal byť zlepšenie všetkých kvalitatívnych a výkonnostných parametrov a lepší zdravotný profil a vyššia odolnosť voči chorobám a záťaži prostredia ako aj psychickým stresom. Dokonca aj jedincom ktorí sú chorí, aktívna a správna životospráva zmierni priebeh choroby, urýchli rekonvalescenciu a zabráni recidíve ochorenia. U vás sa to už deje a vy pozorujete prvé pozitívne príznaky. Pokračujte ďalej (najlepšie po celý život) a váš zdravotný bonus a profit bude narastať. Ak napriek tomu nejaké zdravotné problémy zostanú, potom ich už riešte aj s lekármi, ale neopúšťajte túto filozofiu aktívnej snahy o zdravie aj počas chorôb, ktoré sa v živote môžu vyskytnúť. Pretože zdravý , silný organizmus zvláda oveľa ľahšie akékoľvek zdravotné epizódy a vychádza z nich s menšími následkami. Za tento prístup si zaslúžite maximálne pozitívne hodnotenie a tieto rady:

  1. vaša senná nádcha sa dá postupne zlepšiť až odstrániť športom a otužovaním vonku na vzduchu (beh, bicyklovanie, plávanie v jazerách, lyžovanie, bežky, turistika v horách, hubárčenie) v čase keď nekvitnú trávy (zima, skorá jar, druhá časť leta, jeseň). Postupne sa vám otužia a prispôsobia sliznice dýchacieho traktu, prestanú byť precitlivelé na alergény a vy môžete začať skúšať postupne vysadzovať lieky, vždy keď nemáte problémy. Mnoho mojich známych sa zbavilo takto nielen sennej nádchy, ale aj astmy a dnes pravidelne behávajú so mnou polmaratón. Musíte sa otužovať opatrne, ale pravidelne celý rok. Ak to nedokážete, budete musieť stále spoliehať na Zodac a jeho vedľajšie účinky. Aj s vekom niekedy tieto problémy ustúpia.
  2. pôvod vašich neurologických problémov s tremorom rúk nepoznám, ale psychické aj fyzické posilnenie sa môžu priaznivo odraziť aj v tejto oblasti, zvlášť ak aj postupne znížite množstvo liekov ktoré ste doteraz bral, fajčenie či iné ovplyvňujúce faktory. Berte len tie lieky bez ktorých by sa zhoršil váš zdravotný stav alebo choroba, ktorú tieto lieky udržiavajú v norme. Alternatívou mnohých liekov je práve cielená režimová terapia. Skúmajte ďalej tieto možnosti. Pri vysadzovaní liekov postupujte opatrne, najprv skúste ľahšie alternatívy a potom skúste zmenšiť dávky a na chvíľu vysadiť. Ak sa váš stav nezhorší, vydržte bez liekov a nasaďte ich pri príznakoch návratu ochorenia. Niektoré lieky sa však musia brať preventívne a dlhodobo, tu sa poraďte s lekárom aby vás neobvinil, že ste si vysadením liekov zhoršil stav. Každý lekár by však mal podporiť snahu pacienta o postupné znižovanie rozsahu liekovej terapie na nevyhnutnú úroveň. Bohužiaľ niektorí lekári vás radšej odbavia liekmi, lebo nemajú času ani povinnosť sa vám venovať pri vašej snahe. Mnohí sami veria a uchyľujú sa viac k liekom než k režimovej a konzervatívnej liečbe a prevencii.
  3. prestať fajčiť je ako vyhrať pár miliónov eur v lote. Možno budete mať trochu problémy s prechodom na čistý vzduch, ale stojí to za to. Tu takisto robí pohyb a otužovanie na čerstvom vzduchu, pri vode na slnku, v lesoch a prírode zázraky. Začnite veľmi opatrne trénovať vonkajší beh na krátke trate, alebo chôdzu do kopca a postupne pridávajte a možno sa raz stretneme na polmaratóne (viac nedoporučujem- výkonnostný šport preťažuje a poškodzuje zdravie, rekreačný ho podporuje).
  4. choďte včas spávať, neponocujte často, Regenerujte vždy po námahe a vyčerpaní. Fyzická a psychická regenerácia prebiehajúca v noci je nevyhnutnou podmienkou udržania zdravia. Je to jeden z najliečivejších faktorov pre chorých a oslabených a najviac posilujúci faktor pre zdravých. Možno vám zlepší aj sennú nádchu. Bunky nervového systému sa neregenerujú delením, ale v spánku a kľude sa regenerujú mediátory na spojoch nervových vláken (synapsiách). Chronický nedostatok regenerácie a spánku vedie k vážnym zdravotným následkom (únava-zníženie výkonu, imunity, časté infekcie, degenerácia a odumieranie mozgových buniek, strádanie aj iných buniek a tkanív, zvýšené riziko roztrúsenej sklerózy, alzheimera, zníženie reparačných kapacít, predčasné starnutie, vysoký tlak, sklerotizácia ciev, vysoké riziko porážky a infarktu, atď.).
    5.Zníženie hmotnosti na normu a jej udržanie je akoby ďalší milión pre vás do kapsy, ale hlavne znamená veľa zdravia. Obezitou preťažený organizmus má najmenej stonásobne vyššie riziko vzniku najzávažnejších civilizačných ochorení ako napr.: rakovina tráviaceho traktu, cukrovka, hypertenzia, srdcocievne ochorenia, choroby kĺbov a pohybového aparátu –chrbtice atď.
  5. Bruško odtránite ľahko pravidelným pohybom a prácou na záhrade či športom. Štíhly pás je nielen estetický, ale pevný brušný lis spolu s dobrým chrbtovým svalstvom pomáha stabilizovať chrbticu v lumbálnej časti a celé telo, ovplyvňuje peristaltiku čriev a vylučovanie a tď.
  6. To že chodíte po kopcoch je skvelé. Kopec preverí srdce. Chôdza do kopca je najjednoduchší a najzdravší rekreačný šport. Svojim komplexným prínosom pre zdravie je turistika najvyššie bodovanou rekreačnou aktivitou a športom. Vysokohorská turistika a športy prebiehajú v mierne hypoxickom prostredí a hypoxia okamžite aktivizuje erytropoézu (tvorbu červených krviniek), športovci to využívajú na tzv. klimatický vysokohorský tréning a chorí a oslabení na klimatickú liečbu. To je tajomstvo zdravia a dlhovekosti ľudí v Tibete v spolupôsobení s malým príjmom zdravej potravy. Chôdza do kopca trénuje srdce rovnako ako behanie no ušetrí vám kĺby, pretože nemusíte prejsť veľa kilometrov. Pritom pozorujete okolitú prírodu a regeneruje súčasne aj vaša psychika. Preto nemôžete pohyb vonku rovnocenne nikdy nahradiť žiadnym behom a chôdzou v miestnosti na steperi. Tanec je veľmi pozitívna športovo-spoločenská aktivita dobrá na psychický aj fyzický relax, no dosť často je spojená s pohybom v hlučnom, prašnom, zafajčenom prostredí, ponocovaním do rána a konzumáciou premiery alkoholu a nezdravej stravy, preto jeho pozitívny prínos môže byť prekrytý negatívnym a niekedy aj poriadnou „opicou“.
  7. Keď žijete prevažne zdravo, vôbec sa nemusíte obávať dať si raz za desať dní nejaké hranolky, údeninu, klobásky či paštéty a iné menej zdravé výrobky a pochutiny. A to preto, aby ste veľmi neschúlostivel. Uvedená strava prijatá raz za čas, navodzuje enzýmovú indukciu prostredníctvom pečene, ktorá je hlavným detoxikačným a metabolickým orgánom. Znamená to že trochu nezdravej stravy naučí váš organizmus detoxikovať a tráviť aj škodlivé zložky v potrave. Je to podobné, ako keď vás cielene zaočkujú, aby ste získal protilátky.
  8. V podstate na to idete správne. Na Detve máte ideálne podmienky pre zdravý život. Teraz už len vydržať celý život. Nie je až také ťažké byť zdravý v dvadsiatke. No až keď dokážete byť zdravý napr. aj v sedemdesiatke či osemdesiatke, bude to svedčiť o tom, že ste sa venoval a porozumel zdraviu a odolal nástrahám, zvodom a omylom dnešnej komerčnej spoločnosti, úplne odtrhnutej od prirodzeného spôsobu života a výživy. Takých ľudí nie je veľa, ale dosť na to aby ste si mal z koho zobrať vzor a odpozerať od nich spôsob života. Nemyslím tých čo sa len dožijú osemdesiatky na liekoch, ale tých ktorí pre zdravie niečo obetujú a vek pokladajú za niečo čo treba prekonať a nie sa s tým zmieriť a ktorí sú v tomto veku zdraví, pretože aktívne pracujú, plávu, behajú, športujú, venujú sa chatárčeniu, záhrade, rodine, charite, a rôznym iným ušľachtilým činnostiam a aktivitám.
  9. A keď sa vám to podarí, byť dlhodobo zdravý, nezabudnite, že zachovanie zdravia nie je cieľom a jediným zmyslom života človeka, ale iba prostriedkom a dobrým základom pre pestovanie a hľadanie hodnôt ľudského ducha, spoločnosti a hľadanie duševného pokoja a rovnováhy. To sú pravé hodnoty, ktoré pretrvajú aj keď raz stratíte zdravie a ukončíte svoje materiálne pôsobenie na zemi. Keby ma otravovali vaše otázky, tak by som nerobil túto poradňu, kľudne sa ozvite znovu ak potrebujete poradiť. Raz možno vy budete radiť iným.