Som hrozny nervak s pesimistickou naladou

Som chalan a mam 23 rokov. Moj problem je dost rozsiahly. Kedysi mam stale zlu naladu a viem sa rozculit az tak ze sa trasem. Nikdy som taky nebyval. Som hrozny nervak s pesimistickou naladou vzdy som mal problem uvolnit sa v spolocnosti pretoze mam aj socialnu fobiu, ale nemaval som az taky problem medzi kamosmi, len horsie je ze uz sa vyhybam aj im, pretoze sa citim stale nesvoj ...uvolnit sa dokazem len pomocou alkoholu. Inak som nervozny, potia sa mi ruky alebo sa mi cervena tvar. Poradte co by som mal robit s tym aby som bol ako kedysi usmievavy a v pohode chalan.

Otázka

Som hrozny nervak s pesimistickou naladou

Odpoveď

Prečo má 23 ročný chalan stále zlú náladu? Čo to spôsobuje? Kedy sa to zmenilo, keď predtým ste boli usmievavý a v pohode chalan? Aké sú okolnosti tejto radikálnej zmeny? Odpovedzte si na tieto otázky. A rovnako sa pokúste odpovedať si aj na ďalšie moje otázky - Čo robíte keď máte tú zlú náladu? Darí sa vám ju niekedy zvládnuť lepšie ako inokedy? Čo robíte v takých situáciách ináč ako predtým? Čo Vám pri tom pomáha a čo naopak nepomáha vôbec? A čo je s vami medzitým, keď nemáte zlú náladu? Čo máte miesto nej?
Pýtam sa vás preto, pretože predpokladám, že takéto otázky ste si doteraz nepoložili. Tam kde nie je otázka, nemôže byť ani odpoveď. Skúste to teraz! Sadnite si pohodlne na príjemné, pokojné miesto a odpovedzte si. Ale okrem toho by som vám rád poskytol niekoľko ďalších návodov. Najdôležitejšie čo môžete urobiť je, uvedomiť si, čo spôsobuje vašu zlú náladu. Pravdepodobne sa neobjaví len tak, sama od seba. Čo vás najviac rozladí? Nenechajte sa ovládnuť negatívnymi emóciami. Nie vždy sa to dá, ale často si môžeme vybrať, či sa necháme rozladiť alebo nahnevať alebo nie. Či to je pre nás až také dôležité, že stojí za to sa hnevať. Napadá ma výrok pána Wericha - keď nejde o život, nejde o nič (mierne upravené). Stojí vám zlá nálada za to? Aj keď ste sa začali vyhýbať ľuďom, práve to by vám mohlo pomôcť. Ak sa budete usilovať byť čo najviac s inými ľuďmi, zaujímať sa o nich, hovoriť s nimi o nich, a ich živote, o sebe a o vašom živote nebudete mať priestor na zlú náladu. (Potenie rúk alebo červenanie sú prejavom neistoty, nedostatku sebavedomia - ale to nezmeníte tým, že sa začnete vyhýbať). Určite máte vo scvojom okolí ľudí, ktorí vás berú takého aký ste. Je dobre, že sa usilujete o zmenu. Nie je ale jednoduché. A vyžaduje si to určitú námahu ale aj nejakú investíciu - nemám na mysli peniaze. Skôr ide o čas, námahu, prekonanie seba, prijatie seba. Pokúste sa zvýšenú starostlivosť venovať svojej životospráve a výžive. Doprajte si dostatok odpočinku, dbajte o seba o svoj vzhľad. A nezabúdajte ani na fyzickú aktivitu - aj keby to mali byť len prechádzky v blízkom okolí vášho bydliska. Alebo sa vyberte niekde do prírody, užívajte si čaro lesa, spev vtákov. Pri fyzickej aktivite sa do krvi vyplavuje endorfín, ľudovo nazvaný hormón šťastia. Cvičte! V neposlednom rade na zlepšenie zlej nálady sú vhodné aj relaxačné techniky, relaxačné cvičenia. Naučte sa relaxovať v čase, keď práve nemáte zlú náladu. Najlepšie sa cvičí, keď ste v pohode, a v nepohode oceníteto, čo ste sa naučili. Naučte sa pokojne dýchať. Dýchajte pokojne! Pekne zhlboka. Najlepšie tak, aby nádych a výdych bol v pomere jedna ku dvom, pričom vydychovať by ste mali až do úplného vyprázdnenia pľúc. Dýchajte zhlboka bránicou. Popri tom si môžete predstavovať príjemné, pekné a pozitívne veci. (naučiť sa relaxovať vám pomôžu na hociktorom psychologickom pracovisku napríklad na referáte poradensko-psychologických služieb Úradu práce sociálnych vecí a rodiny v mieste vášho bydliska). Začnite sa tešiť zo života. Verím, že sa rozhodnete múdro a čo najskôr. Držím vám prsty.