Problém s odŕhaním

Uz dlhsiu dobu par mesiacov (mozno tri) mam taky problem, ze musim stale akoby odrhat.niekedy mam pocit ze sa to po jedle zhorsuje. Rano je to horsie, pocas dna to ustupi. v noci bez problemov. niekedy len odrham a niekedy si musim odkašlat, pricom mam pocit, ze mi nieco malinko vyjde. Alergie negativne (ale brali mi iba krv vuhladom na to ze kojim), ORL negativne (aj vytery). nie je to kazdy den rovnake, niekedy lepsie, niekedy horsie. pri sportovych aktivitach s dychanim nemam problem, akurat niekedy mam pocit, ze potrebuje stale zivat, aby som sa mohla zhlboka nadychnut. Zvazujem, ci tieto problemy nerobi psychika, a to preto, ze problemy mi zacnu hlavne rano, po tom co zacnem na to mysliet.

Otázka

Problém s odŕhaním

Odpoveď

Príznaky, ktoré ste opísali, naozaj môžu mať svoj pôvod v psychike (najmä ak ORL vyšetrenie nepreukázalo žiadne chorobné zmeny). Ak je to v psychike, tak jednou z najčastejších príčin psychosomatických príznakov u moderných mladých ľudí je nedostatočná spánková hygiena, inými slovami, nedostatok spánku a rozhádzaný, nedisciplinovaný denný režim. Toto sa pri troche chcenia dá ľahko napraviť a priaznivý výsledok by sa mal onedlho dostaviť.
Môže však ísť aj o príznaky vyvolané zatekaním hlienov: počas spánku sa v prinosových dutinách vytvoria hlieny, ktoré keď ráno vstanete z postele začnú zatekať dolu do nosohltanu a môžu vás dráždiť. Ak je to tak, vhodnou liečbou by bol nízkodávkovaný nosový sprej s kortikoidom - ide o bezpečnú liečbu a to aj s ohľadom na to, že kojíte. Otázka znie, či váš problém vôbec stojí za liečbu :-)