Môže užívanie betakaroténu u fajčiarov viesť k rakovine?

Chcela by som sa informovať či je pravda, že užívanie beta karoténu môže u fajčiarov viesť k rakovine. Na internete som čítala že je to škodlive pre fajčiarov no v lekárni mi povedali že vitamín neškodí ani fajčiarom.

Otázka

Môže užívanie betakaroténu u fajčiarov viesť k rakovine?

Odpoveď

Rastlinné pigmenty karotény (karotenoidy) predstavujú veľkú skupinu podobných látok a sú vytvárané v rastlinách. V organizme živočíchov sa z viacerých z nich tvorí vitamín A1 (retinal), ktorý sa zasa nachádza iba u živočíchov (v pečeni, tukových zásobách, pľúcach, ľadvinách).
Nedávne práce z genetickej toxikológie a molekulárnej biológie, upozorňujú na túto problematiku a to predovšetkým na rozdielnú (fakultatívnu) úlohu aj syntetických farmaceutických koncentrátov a relativitu ich funkcie v metabolizme v porovnaní s účinkami týchto látok z prirodzených zdrojov. Ich biologická aktivita po vyňatí z prirodzeného komplexu potrebných kofaktorov môže byť nižšia, nulová (placebo), alebo aj s opačným účinkom. A to je aj prípad lekárenského beta karoténu, ktorý bol syntetizovaný len v tzv. trans-forme. Pri podaní v tejto koncentrovanej formy blokuje (vytesňuje) iné karotenoidy a sám má pritom nízke antioxidačné účinky a tendenciu k vytváraniu genotoxických zlúčenín. Pritom v prirodzenej potrave sa vyskytujúce rôzne ďalšie typy karotenoidov majú ešte väčší antioxidačný účinok a ochranný efekt než samotný beta karotén. Toto sa týka všeobecne viacerých lekárenských výťažkov a izolovaných potravinových doplnkov. No v prirodzených potravinových komplexoch (ovocie, zelenina , obilniny,strukoviny a pod.) je ich metabolické využitie maximálne a účinnosť znásobovaná radom ďalších potrebných a prirodzených látok. Následne aj ich metabolické odbúravanie je prirodzené a bez negatívnych následkov. Využívanie lekárenských preparátov je vhodné len krátkodobo, pri chorobe ako doplnok k prirodzenej strave v prípade zvýšených nárokov, sezónneho nedostatku, či pri lečbe chorých osôb, ktoré nemôžu prijímať prirodzenú stravu. Nepretržité dlhodobé dotovanie izolovanými lekárenskými výživovými doplnkami je pre zdravého človeka neodôvodnené a rizikové vzhľadom na možné vedľajšie účinky a vznik nutričných disproporcií. Keďže dnes je v našich podmienkach dostupné bohaté spektrum prirodzených potravín z celého sveta, zabezpečuje nám táto pestrá strava dostatok všetkých látok potrebných pre zdravie, čiže aj prirodzeného beta karoténu. Navyše prijímaním prirodzenej komplexnej stravy si zabezpečíme nielen dostatok karotenoidov potrebných pre syntézu vitamínu A, ale aj ďalších vitamínov, minerálií a účinných látok potrebných pre organizmus, o ktorých dnes ešte ani nevieme. Nevyhadzujte zbytočne peniaze za drahé lekárenské preparáty, keď máte tie isté látky s vyšším účinkom a bezpečnejšie v prirodzenej strave. Keďže odborné názory na tento preparát nie sú jednoznačné, nedoporučujem robiť nikomu experimenty na sebe samom a doporučujem vylúčiť užívanie syntetických beta karoténov a využívať jeho prirodzené zdroje. Farmaceutický priemysel kvôli tomu neskrachuje a vy budete zdravší. Pozor aj na celý rad ďalších zbytočných komerčných preparátov, ktoré môžeme nahradiť prirodzenými potravinovými zdrojami a urobiť tak viac pre svoje zdravie.