Čo sa dá urobiť v liečbe a v prevencii s N86?

Čo sa dá urobiť v liečbe a v prevencii s N86 a dcéra je poistencom spločnej poisťovne? Dovera ponúka prevenciu zadarmo v štepení je možné ho získať a ako?

Otázka

Čo sa dá urobiť v liečbe a v prevencii s N86?

Odpoveď

Je to otázka pre gynekológa. Ak vám stanovil diagnózu mal vás aj poučiť o prevencii a ďalšom postupe liečby. N86 je erózia a ektrópia krčku maternice. Ide o ranky a trhlinky (erózie) na krčku maternice a prerastanie sliznice maternice cez krčok. V tejto fáze nejde ešte o závažnú chorobu, ale o rizikový stav z ktorého sa však vplyvom ďalších (dráždivých, infekčných) faktorov a postupom času môžu vyvinúť závažnejšie zmeny na krčku maternice. Preto je v rámci prevencie potrebné pravidelné sledovanie (skríning) stavu krčku a v prípade potreby aj šetrné odstránenie sliznice (napr. laserom).
V prevencii a pre vznik tejto diagnózy má veľký význam hygiena a infekcie pošvy, pohlavný život a sexuálne praktiky, promisquita . Vhodnosť očkovania proti HPV vírusom v tomto štádiu musí posúdiť váš gynekológ. On vám poskytne aj podrobné informácie. Vakcinácie proti HPV vírusom zachraňuje ženy pred nákazou a rizikom vzniku rakoviny krčku a preto ak vám to lekár doporučí netreba šetriť na nepravom mieste a kúpte si vakcínu aj za vlastné.