Suchá sliznica v nose a ústach

Môj otec žije s CHOCHP už 15 rokov. Kyslíkový prístroj je pre neho nevyhnutnosťou asi 10 rokov. Jeho choroba stále postupuje a v súčasnosti sú jeho pľúca funkčné už iba na 20 percent. Posledné týždne mu jeho stav veľmi komplikuje suchá sliznica v nose a v ústach. Napriek tomu, že dostatočný príjem tekutín sledujeme, od krčného lekára dostal aj masť do nosa, ale stále má v nose pocit sucha až upchatosti, čo mu sťažuje dýchanie. Za posledný týždeň sa u neho dvakrát vyskytlo silné krvácanie z nosovej sliznice. U lekára bol, robili mu aj tamponádu, ale s tou vysúšajúcou sliznicou mu nevedia pomôcť. Môže to súvisieť s neustálym vdychovaním kyslíka? (Kyslík má zvlhčovaný.) Má 70 rokov. Každá návšteva u lekára je pre neho stresujúca, pretože v Zlatých Moravciach, kde býva, nie je na prevoz k dispozícii ani jedna sanitka vybavená kyslíkom. Dá sa mu v jeho prípade nejako pomôcť?

Otázka

Suchá sliznica v nose a ústach

Odpoveď

Bohužiaľ, Vami opísaný problém mávajú aj mladší pacienti a to najmä počas a ku koncu vykurovacej sezóny, kedy vzduch v interiéri je taký suchý, že zvlhčovač v oxygenátore to nestačí vykompenzovať. S masťami do nosa VEĽMI OPATRNE a radšej vôbec žiadne! Ide o to, že tuky sa kyslíkom ľahko oxidujú, pričom vzniká teplo - môže dôjsť až k popáleninám sliznice alebo kože v miestach, kde kyslík z kyslíkových okuliarov prúdi do nosa!
Suchosť nosa riešte zvlhčením vzduchu v interiéri (v miestnosti, kde sa Váš otec zdržiava)pomocou výkonného zvlhčovača tak, aby bola vlhosť vzduchu na úrovni 55-60% rela. vlhkosti. Okrem toho pocit úľavy môže priniesť pravidelná (podľa potreby) aplikácia nosového spreja s fyziologickým roztokom ("morskou vodou"), akých je v lekárňach široký sortiment (nie sú na predpis, ide o voľnopredajné prípravky).
Ešte raz: nosové masti radšej nie!