Manžel si všetku svoju zlosť vybíja na staršom synovi

Mam problem s manzelom, neviem si rady. Mame spolu dve deti, chlapcov. Neviem, kde sa v nasom spoluziti stala chyba, manzel si vsetku svoju zlost vybija na starsom synovi. Nie ze by ho bil, ale psychicky ho týra. Urazky a nadavky su na kazdodennom poriadku a to este nema ani 9 rokov. Ponizuje ho pri kazdej moznej prilezitosti. Ked som s chalanmi sama doma, vsetko je o.k, ked pride muz domov, vidim ze syn zostane nervozny a robi zo stresu take veci, co by za normalnych okolnosti nerobil. A zase ma manzel dovod na nadavky vsetkeho mozneho typu. Syn sa mi zhorsil v prospechu, doteraz nosil same jednotky, teraz je z neho trojkar, zo skoly nosi poznamky za spravanie. Najhorsie je, ked sa muz zacne hrat s mladsim synom a starsi len z dialky pozoruje a slzy sa mu tisnu do oci. Trha mi to srdce. Obaja synovia su 100% manzelovi, nechapem, preco robi tie rozdiely. Ved ublizuje vlastnej krvi, dietatu, ktore sme obaja chceli. Skusala som muzovi dohovarat pekne, dokonca som sa aj vyhrozila rozvodom. Nic nepomohlo, na par dni sa skludnil a potom to zacalo znova.

Otázka

Manžel si všetku svoju zlosť vybíja na staršom synovi

Odpoveď

Pri prečítaní vašej otázky spolu s konštatovaním, že otec ubližuje svojmu synovi som zosmutnel. Bohužiaľ, ďalší prípad rodiny, v ktorej je týrané dieťa. Domáce násilie. Ste manželia predpokladám okolo desať rokov. Kedy sa objavilo takéto správanie otca? Ako vychádzate spolu ako manželia? Ako riešite svoje problémy, hádky či konflikty? Nie je násilie, ktorého sa dopúšťa otec na synovi nepriamo smerované k vám? Kedy najviac trpíme? No predsa vtedy, keď sa ubližuje našim blízkym. Položili ste si niekedy aj takéto či podobné otázky? Nie je váš syn len náhradným, bezbranným objektom?
Násilie páchané na deťoch sa považuje za najzávažnejší trestný čin. Ovplyvňuje zdravý fyzický a psychický vývin dieťaťa. Otec syna nebije, avšak ponižovanie, urážky a nadávky počúva syn stále. Ruka v ruke so strachom, ktorý váš deväť ročný syn určite prežíva ide aj zhoršené správanie v škole, zhoršený prospech (predtým jednotkár, teraz trojkár). Toto sú signály - skryté volanie o pomoc - tu som, všimnite si ma, potrebujem pomoc, ubližujú mi...Deti potrebujú pre svoj zdravý vývin domov plný lásky, priateľstva a podpory. Vo všetkých oblastiach. Atmosféra strachu spôsobuje nezvratné a o to závažnejšie škody. Ponižovanie, urážky a nadávky deti veľmi vážnym spôsobom ohrozujú a môžu viesť k úplnemu zničeniu ich sebadôvery. Deti samé sa nedokážu brániť! Potrebujú pomoc dospelých. Aj vy ste sa pokúsila pomôcť, dohovárali ste manželovi, vyhrážali sa rozvodom. Nič z toho nezabralo a ako píšete \"už neviem ako ďalej, nevládzem...\"
Pokúsili ste sa o tom s niekým hovoriť? Hľadali ste pomoc aj niekde inde ako len v tejto poradni? Neodkladajte riešenie tohto problému. Aj vo vašom okolí sú určite pracoviská, na ktoré sa môžete obrátiť a požiadať o pomoc pri riešení tohto problému. Môžete sa napríklad obrátiť na Úrad práce sociálnych vecí a rodiny - oddelenie sociálno-právnej ochrany a sociálnej kurately, ako aj na referát poradensko-psychologických služieb v mieste vášho bydliska. Prípadne môžete využiť služby Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie, ale tiež Linku pomoci obetiam násilia, Detskú linku záchrany, či Pomoc ohrozeným deťom. Buďte synovi oporou. A neodkladajte riešenie na neskôr, pretože neriešený problém sa v budúcnosti zhorší a vystupňuje oveľa viac. Násilie, ktoré pácha otec na synovi je neprijateľné, netolerovateľné a neodpustiteľné!