Existuje odbornik, ktorý by mi vedel vytvorit presnu dietu na histamínovú intoleranciu?

Pred troma tyzdnami mi zistili histaminovu intoleranciu. Uz niekolko rokov ma trapili tazkosti- neznesitelne krce, pocit zvracania, svrbenie pleti a vyrazky- bolave podkozne vyrazky na tvari prip.tele, unavenost atd. Boli obdobia kedy to bolo super,niekedy horsie, niekedy katastrofalne- no \"konecne\" uz mam diagnozu. Chcela by som sa opytat- tych jedal, ktore obsahuju histamin, je strasne vela- snazim sa to maximalne dodrziavat ale su dni, kedy mi napriek tomu pride velmi zle+krce v bruchu+vyrazka a uz viem, ze zase som zjedla nieco nevhodne. Jednoducho silou mocou sa snazim odkontrolovat co to moze sposobovat, ale neviem na to prist. Momentalne som uz par dni nebola na velkej potrebe-nemozem. Chcela by som sa opytat este na DAO liek- aku s nim mate skusenost? Momentalne beriem kazdy den Fixit a raz tyzdenne Imunor. Nebol by lepsi Zodac? A co homeopatika? Pripadne Vas prosim o nejake rady co s touto alergiou- nealergiou. Existuje na to nejaky odbornik, ktory by mi vedel vytvorit presnu dietu? Zaujima ma vsetko co mi o tejto chorobe- alergii mozte povedat.

Otázka

Existuje odbornik, ktorý by mi vedel vytvorit presnu dietu na histamínovú intoleranciu?

Odpoveď

V liečbe histamínovej intolerancie sa uplatňuje predovšetkým diéta a potom antihistaminiká. V prípade nedostatočného efektu je možné skúsiť pridať kromóny- je to látka, ktorá pôsobí priamo v čreve a to stabilizačne na bunky, ktoré uvoľňujú histamín. Preparát jediný svojho druhu na našom trhu sa volá Nalcrom, predpisuje ho alergológ a užívajú sa 2 kapsle so všetkými jedlami, ktoré by mohli obsahovať alergén, alebo vo vašom prípade tzv. biogénne amíny,. t.j. predovšetkým histamín.
Nepredpokladám efektivitu homeopatie. Pokiaľ ide o antihistaminiká, ich efekt je niekedy individuálny, čiže v prípade nedostatočnej efektivity jedného druhu možno skúsiť iné antihistaminikum. Keďže všetky tieto lieky sú viazané na predpis alergológa, musíte tieto otázky v prvom rade prekonzultovať s imuno-alergológom, ktorý vás má v starostlivosti.