Odstránenie vrodeného znamienka z miesta kde bude zavadzať
Otázka
Odstránenie vrodeného znamienka z miesta kde bude zavadzať
Odpoveď
Ak váš kožný lekár posúdil znamienko ako akútne nerizikové a pravidelne ho sleduje, napr. pomocou dermatoskopie, máte čas rozhodovať sa a radiť s ďalšími odborníkmi ( posudok lekárskeho konzília) či ho dať vybrať teraz, alebo o pár rokov neskôr. O tom či je benígne, alebo rizikové môže spoľahlivejšie rozhodnúť histologické vyšetrenie , ktoré sa ale robieva obvykle súčasne s odstránením znamienka. Vaša kožná lekárka vám vlastne dáva najavo, že je vhodné v dohľadnej dobe znamienko vybrať, ale necháva rozhodnutie na vás. Vy sama logicky usudzujete, že to znamienko bude zanedlho zavadzať podprsenke a bude dráždené a teda by sa malo odstrániť. Preto kľudne naplánujte odstránenie znamienka v najbližších dvoch rokoch a predtým ho ešte raz nechajte odborne posúdiť u odborníka, ktorý ma dlhodobé klinické skúsenosti.
Z hľadiska prevencie vzniku kožného melanómu je vhodné potenciálne rizikové znamienka po odbornom posúdení skôr či neskôr odstrániť , zvlášť ak sú na exponovaných miestach, kde sú vystavené neustálemu dráždeniu, slnečnému žiareniu a pod. čo je aj váš prípad. Časté sú požiadavky na odstránenie aj z estetických dôvodov. Z hľadiska genetickej toxikológie je pre kožu a kožné znamienka významným rizikovým genotoxickým faktorom intenzívne slnečné a rontgenové žiarenie a mechanické dráždenie a niektoré chemické látky v kozmetike. Treba vedieť, že aj najkvalitnejšie opaľovacie krémy chránia len proti absorbcii UV žarenia na povrchu kože , ale nechránia pred absorbciou iných prenikavých častíc žiarenia ktoré ju poškodzujú. Preto aj pri použití kvalitných krémov nie je vhodné vystavovať kožu a kožné znamienka príliš dlho priamemu slnečnému žiareniu, zvlášť cez poludnie a pri dovolenkách v Egypte a pod. Bezpečnosť celoročného opaľovania v soláriách je tiež diskutabilná. Pozor na konzumácia syntetického beta-karoténu v súvislosti s opaľovaním, ktorá sa ukázala ako riziková a preto je vhodné prijímať ho len v prirodzenej forme (farebná, zvlášť žltá zelenina-mrkva, sladké zemiaky, tekvica, papája, paradajky, marhule, broskyne, listová zelenina, pečeň, mlieko, maslo, vajíčka, ryby).