Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Moja mama lezi niekolko mesiacov na posteli, unika jej moc a stolica (pouzivame plienky), je po porazke. Zacinaju sa jej na patach a krizoch tvorit cervene flaky, niekedy az do bordova. Lekar nam povedal, ze to mozu byt tzv. dekubity. Co s tym mame robit,

Otázka

Moja mama lezi niekolko mesiacov na posteli, unika jej moc a stolica (pouzivame plienky), je po porazke. Zacinaju sa jej na patach a krizoch tvorit cervene flaky, niekedy az do bordova. Lekar nam povedal, ze to mozu byt tzv. dekubity. Co s tym mame robit, ako postupovat? Da sa tomu predist? Vraj mame preventivne menit polohy, ale nevieme ako.

Odpoveď

Áno, tak ako píšete, môžu to byt začínajúce dekubity, čiže preležaniny. A tým sa dá často správnou starostlivosťou predísť. Mamičku treba polohovať a robiť jej prevenciu vzniku dekubitov, prípadne vzniknuté dekubity ošetrovať. Najlepšie by bolo, aby ste sa obrátili na agentúru domácej ošetrovateľskej starostlivosti podľa miesta bydliska a požiadali o domáce ošetrovanie. Zoznam agentúr nájdete na internete. Sestra z agentúry by chodila k mamičke a naučila aj Vás ako ju polohovať, prípadne ako robiť prevenciu dekubitov. Zatiaľ je táto služba hradená z poistenia, takže by pre vás bola bezplatná. Okrem toho by ste mali požiadať lekára aby jej predpísal antidekubitárny matrac - existuje niekoľko druhov, a majú rôznu výšku doplatkov, prípadne aj polohovaciu posteľ. Dovtedy sa snažte mamičku polohovať sami, t.z. každé dve hodiny ju obráťiť na inú stranu, podložiť jej tie časti tela, ktoré sú najviac namáhané, aby sa nedotýkali postele. Použiť môžete malé vankúše alebo nafukovacie kolesá, alebo iné mäkké pomôcky. Dôležité je, aby ani jedna časť tela nebola vystavená tlaku viac než asi 2 hodiny. Ak je koža len začervenaná a nie je tam ešte ranka, môžete ju jemne premastiť nejakým hojivým krémom alebo premasírovat a obnoviť tak prekrvenie. Preležaniny vznikajú v dôsledku nedokrvenia a postupného odumierania najprv kože a potom aj svalov, čím sa vytvorí rana. Ošetrovanie už vzniknutých preležanín patrí do rúk odborníkov - sestier.