Očkovanie počas tehotenstva?

Čo si myslíte o očkovaní v tehotenstve vakcínou proti sezónnej a novej (prasacej) chrípke. Ja žijem dočasne v Anglicku a tu nás - tehotné, tlačia do očkovania. Mám z novej vakcíny strach

Otázka

Čo si myslíte o očkovaní v tehotenstve vakcínou proti sezónnej a novej (prasacej) chrípke. Ja žijem dočasne v Anglicku a tu nás - tehotné, tlačia do očkovania. Mám z novej vakcíny strach (ale aj z novej chrípky), tak sa neviem rozhodnúť. Som v 24. týždni tehotenstva a nemám žiadne zdravotne problémy.

Odpoveď

Podľa informácií z WHO je jednoznačne odporúčané očkovanie proti chrípke pre všetky rizikové skupiny, kam patria i tehotné ženy. Nová tohoročná chrípková vakcína obsahuje okrem kmeňa sezónnej chrípky aj kmeň pandemickej chrípky H1N1. Môj osobný názor sa zhoduje s odporúčaním.

O to viac, že v minulej sezóne som priamo prišla do kontaktu s veľmi závažným priebehom chrípky H1N1 u tehotných žien. Riziko nežiadúcich účinkov vakcíny pre matku i plod je nepomerne menšie ako riziko závažného priebehu a komplikácií chrípky.