Nepríjemné pocity v hrdle a zvieravé bolesti za hrudnou kosťou

Mám 27 rokov, môj problém trvá zhruba 6 rokov. Dlhodobo som si dávala kvapky Sanorin do nosa, istý čas mi pomáhal, ale postupom času sa mi nos upchával častejšie a častejšie, až som musela navštíviť krčného lekára, kde mi zistili sťažené dýchanie so zdurenou, namodralou sliznicou. Dostala som Alergodill sprej a tabletky Zodac. Stav sa mi upravil, ale začala som pociťovať zvláštne ťahanie, zvieranie v krku, suchosť, neviem ako keby cudzie teleso, hlieny, ktoré som nemohla dať von. Tak som chodila aj naďalej na krčné, kde mi menili spreje do nosa, napr. Flixonase, lieky Fixit...atď, bolo toho dosť, už si ani nepamätám toľko názvov, ale v krku sa mi to nelepšilo. Neskôr som bola na endokrinologickom vyšetrení, kde bolo všetko v poriadku zo záverom únavový syndróm a úbytok váhy. Potom ma odoslali na imunológiu, pre časté infekty dýchacích ciest, kde mi zistili oslabenú imunitu na čo beriem Imunor, vylúčili akúkoľvek alergiu vzhľadom na hrdlo, bola som odoslaná aj na plúcne, kde mi zistili jednoduchú chronickú bronchitídu, bola mi robená aj bronchoskopia-Dg: bronchitis chron. catharalis, spirometria, ktorú mám v norme, beriem Ventolin podľa potreby. Chcem sa teda opýtať, stále u mňa pretrvávajú tie nepríjemné pocity v hrdle, ku ktorým sa pripojili aj zvieravé bolesti za hrudnou kosťou, niekedy s pocitom, že sa nadýchnem a nemôžem dobre vydýchnuť a tlakom v hornej časti hlavy.Čo to môže spôsobovať?, vyskúšala som už kadečo, avšak všimla som si na sebe, že keď prechladnem a dostanem nádchu a začne mi zatekať do hrdla viacej hlienov, tak príznaky z hrdla úplne vymiznú, viem, že je to dosť zvláštne, ale je to tak.

Otázka

Nepríjemné pocity v hrdle a zvieravé bolesti za hrudnou kosťou

Odpoveď

Váš problém ste si vyvolali sama. Odborne sa to volá \"rhinitis medicamentosa\", čiže liekom navodený zápal sliznice horných dýchacích ciest, iný starší názov je \"sanorinizmus\" - názov pochádza z čias, keď z nosových kvapiek bol na výber v podstate len Sanorin...čo je ale doslova Váš prípad. Nerešpektovali ste výslovné upozornenie na príbalovom letáku pre pacientov, kde sa píše, že dlhodobé užívanie Sanorinu (a celého radu podobných preparátov) môže viesť presne k takým príznakom, ako opisujete.

Moja rada: Aplikujte si do nosa kortikoidový nosový sprej (Flixonase je skvelý preparát, ale v prípade sanorinizmu by som uprednostnil preparát Rhinocort Aqua 64 ug dvakrát denne po jednom vstreku do nosových dierok) môže vám ho predpísať krčiar, pneumológ alebo alergológ - pýtajte si konkrétne Rhinocort a nie je to kvôli tomu, že by som mal za to provízie, ale mám dôvody predpokladať, že je pri liečbe sanorinizmu vhodnejší ako konkurenčné preparáty, ktoré majú zase v iných indikáciách iné výhody. Pozor, nestriekajte to na nosovú prepážku, ani si ten aplikátor nepchajte príliš hlboko do nosa - len tak akurát a kolmo hore. Musíte byť trpezlivá a nesmiete súbežne užívať Sanorin ani nič podobné (Olynth, Otrivin, Vibrocil, Muconasal atď.), lebo tým celú liečbu znehodnotíte (!) - iba ak by ste mali pocit, že vám ide o život, tak v prvých dvoch týždňoch liečby by som vám dovolil naprosto výnimočnú dávku, v ďalšom období už potom žiadne sanoriny!!! Nebojte sa, váš nos si to rozmyslí, nenechá vás udusiť sa a rozdýchate to. Ak sa vám občas pustí z nosa krv, tak liečbu Rhinocortom na jeden-dva dni prerušte a potom opäť pokračujte. Okrem tejto základnej liečby, ktorá odhadujem, že vo vašom prípade by mohla trvať tri až šesť mesiacov môžete užívať denne jednu tabletu Panthenolu (pomôže vám pri regenerácii sliznice hrdla). Pri pocite suchosti v nose/hrdle a podobných pocitoch si do nosa aplikuje Sterimar spray. Sterimar môžete užívať v ľubovoľných dávkach - podľa potreby.
Denne venujte 3-4 krát tri-štyri minúty jógovému cvičeniu, ktoré sa volá nádí šódhana. ako sa robí si vyguglite, alebo si nájdite cvičiteľa jógy, ktorý vám to ukáže.

Nemyslím si, že máte poruchu imunity. Jenoducho ste si - z vlastnej nedbanlivosti - zdevastovali sliznicu nosa a nosohltanu a v tom tkvie príčina podstatnej časti vašich problémov. Prísne vzaté, celú doterajšiu liečbu by ste si mali platiť, lebo ste nerešpektovali upozornenie na príbalovom letáčiku a privodili ste si závislosť na Sanorine so všetkými dôsledkami. Buďte rada, že tútu rubriku vediem ako svoj koníček bezplatne, inak by som si nechal takúto konzuláciu v mojej ambulancii dobre zaplatiť :-)

Pozn.: Možno máte (okrem sanorinizmu a jeho neskorých následkov) aj astmu - na to sú testy - a ak áno, potom by ste mali užívať aj protiastmatickú liečbu - Ventolin je len dočasné riešenie.