Spontánny pneumotorax pravej strany

Pred rokom a pol som dostal spontanny pneumotorax pravej strany, bol som 31 hodin v tom ze ma seklo a neviem sa vyrovnat, pokym mi nespravili RTG a neumiestnili ma v nemocnici kde mi spravili drenaz. V nemocnici mi nepovedali nic blizsie okrem toho ze mi spravili CT pluc ci sa tam neobjavuju dalsie "bubliny" neobjavili aspon nie pri tom druhu (rozlisenia). Bolo mi v zapeti u nahodneho zastupujuceho dekana v nemocnici v bydlisku vytknute pri kontrole po prepusteni z nemocnice do domaceho prostredia, ze som si mal vyziadat podrobnejsi druh CT na mensie rozostupy (rozlisenie) aby mi pluce prezrelo podrobnejsie. (ako pardon odkial to ma bezny pacient vediet, pokym mu tu informaciu nikto z odbornikov neuvedie). Prizvukoval mi ak by sa este niekedy stalo ze by sa mi spont. pneumotorax opakoval mam sa mu ozvat a budem (ak to bude potrebne co predpokladal ze ano) operovany a osetrene pluca rucne..zostal som v soku. CITUJEM - Ubezpecil ma ze ludia so spont.pneumot. mozu nadalej zit ako pred tym, že ci budem lezat v posteli abo liezt po skalach ak mam dostat pneumot.dostanem ho tak ci tak. PREPACTE ale uz davna neverim doktorom pokym citim ze sa vyjadruju ohladne diagnozi strucne alebo vsestranne a nic konkretne toto a toto doporucujem. Od tej doby po prepusteni z nemocnice mam strah cvicit aj sportovat aj plavat vsetko kde citim zataz na pluca ze musim zhlbsia dychat - DOVOD velakrat sa zbadam ked sa chytam za pravu stranu hrudi ze citim tlak niekedy pichnutie niekedy sa nemozem nadychnut az neskor lebo citim ze ked sa nadychnem aj ked sa neda tak mi nieco hodne "pukne". Neverim ze je to vsugerovane pocitujem to od prepustenia z nemocnice a preto to velakrat nevnimam a upozornia ma ostatny ci mi nieje zle, ze si furt davam ruku na hrud a masirujem. Dalej ma casto prietelka upozornuje a prehovara aby som siel k plucnemu ze tu nieco nieje v poriadku pretoze noc co noc dycham ze nadych a vydychujem aj na 3x ale to robim tiez od prepustenia prave koli pocitu tlaku a ostatnych pocitoch co som hore menoval. Uprimne mam strah z operacii (kto nie ze) a to posledne je si nechat otvorit hrud na osetrenie pokym dycham nech je to akokolvek. Obraciam sa na Vas lebo pevne dufam a verim ze si tu cas na ozaj normalne vyjadrenie spravite a dozviem sa viac o mojom probleme. Moja otazka znie - co mam robit? Logicky predpokladam ze aby som siel na vysetrenia, ale clovek nema cas chodit po doktoroch ktory si ho objednavaju 3 mesacne do buducna a povediamu ako sa mi stalo vela krat ze je to v poriadku nevidia nic preco by to nemalo fungovat. Kedze poviem pravdu ze niekedy su chvile kde dycham normalne tak zahdzuju kartu akoby vec vyriesena.. preto by som rad bud nejakeho specialistu doporucenie na koho sa obratit alebo co robit? Aky druh vysetrenia si vyziadat.. alebo sa zacat hybat a vsetko je to sposobene len tym ze sedim za PC cele dni a robim a nehybem sa nesportujem.. ci mam zacat napriek silnemu pocitu "puknutia pluca".

Otázka

Spontánny pneumotorax pravej strany

Odpoveď

CT vyšetrenie, ktoré vám urobili v nemocnici bol dostatočné. Tzv. HRCT vyšetrenie (s vyšším rozlíšením) sa nerealizuje na celé pľúca a tak jeho príspevok k prípadnému zachyteniu "bubliniek" je obmedzený.
To, že občas po hrudnej drenáží cítite pichnutie na tej strane hrudníka je primerané. Okrem toho, že ide o bolesti v jazve, k vašim problémom určite prispieva aj sedavý spôsob života a viachodinová práca vo vynútenej polohe pri PC. Vsúvajte si prestávky s ľahkou rozcvičkou. Uvidíte, že sa budete (aj bez liekov!) cítiť lepšie. Dúfam, že nehulíte! Ak áno, tak prestaňte, najlepšie okamžite a natrvalo!
Bežné aktivity vrátane rekreačného športu môžete vykonávať, vyhýbajte sa preťažovaniu dých. ústrojenstva (nemali by ste hrať na dychový nástroj, potápať sa, a robiť kontaktné športy - zápasenie, box, Pravdepodobne by ste nemali hrať hokej a futbal, ktoré sú spojené s rizikom úderu na hrudník). Vhodné je pre vás rekreačné plávanie, lyžovanie. cyklistika, cezpoľný beh - všetko radšej v pohodovom tempe a na vytrvalosť.
Nechápem, prečo máte problém citujem: \"aby som siel na vysetrenia, ale clovek nema cas chodit po doktoroch ktory si ho objednavaju 3 mesacne do buducna a povediamu ako sa mi stalo vela krat ze je to v poriadku nevidia nic preco by to nemalo fungovat\". Buďte rád, že vám váš doktor povedal, že vám to funguje :-)
A nemusíte ani každé tri mesiace, pokojne stačí sa objednať k špecialistovi na pľúcne choroby raz z 6 mesiacov a v stanovenom termíne si ten čas pekne nájsť a naklusať na vyšetrenie.
V prvom rade postupne rozhýbte svoje telo.