Pretrvávajúce problémy s chorými deťmi

Moje problemy sa tykaju mojej 2-ročnej dcerky, v podstate do febr. tohto roku nebola nejako vyraznejšie chora, len ojedinele sopliky, kasel len raz v juni min. roku, ATB zabrali. Tazkosti ale zacali s nastupom starsieho syna do skolky vo februari t.r., prvykrat zaciatkom aprila boli obe deti chore,teplotovali, dostali ATB Augmentim DUO, u syna liecba zabrala, u dcerky stale pretvaval kasel, a tak som sla na KO k lek., auskultacne pocula spasticke fenomeny, uzavrela to ako spasticka bronchitida, a tak uzivame Zodac 2x2,5 ml dlhodobo, dostala Ventolin sir. a Ambrobene inhalacne. Kasel pretrvaval cca dva tyzdne, uzivala Erdomed, stav sa celkovo po cca troch tyzdnoch upravil. O cca tyzden syn prisiel opat zo skolky chory, a samozrejme s nim bola chora aj dcerka, znovu siopel,kasel...Absolvovali sme:ORL vys.so zaverom, zv. nos.mandla, este asi nie na OP,imunoalergolog. vys.kompletne, aj na potravinovu alergiu:deficit IgA, 0,6 /norma od /, ostatne komplet v norme, aj Eo a IgE, ale kedze kasel v maji pretrvaval celkom dlho, sli sme aj ma pl. amb., kde dostala dcerka Singulair, ale vraj nie ze by mala astmu, ale ze ide o bronchialnu hyperreaktivitu pri virusovej infekcii, CRP mala negat. Tak sme to zacali uzivat a syna sme mesiac nedavali do skolky, aj kvoli nemu, tiez bol chory, obe deti boli tri tyzdne zdrave. Zaciatkom juna sme synceka opat skusili dat do skolky a vydrzal tam osem dni, od minuleho stvrtka, t.j.17.6.10 opat chory, sople, kasle a od nedele, teda vcera uz aj dcerka,co am ale vcera vylakalo, vecer pri odkasliavami sa mi zdalo, ze piska, tak som dnes sla k pl. lekarke, a ta nepocula pri dychani nic, len prenesene fenomeny z HDC, uzavrela to ale na zaklade mojich udajov ako bronch. obstructiva recidivans, mame pokracovat dalej v Singulair, dala nam teraz 5 dni a potom pre pripad potreby ventolin inh. spray, inhalacne kortikoidy este neodporuca, podotykam, ze teraz sme chori aj syn, aj ja, aj dcerka. V case, ked syn nechodil do skolky, boli obaja zdravi, a to chodime von kazdy den, snazim sa 3-4 hod. denne, nie vzdy to tak vyjde,byvame v panelaku. Moja peddr.si mysli, ze povod tazkosti je alergicky.co si o tom vy myslite? Dcerka mala teda za 2 mes. 2xobstr.bronch., 2x len na zaklade mojho pocutia, ale kasle teraz vlhko, nepekne. Je to mozna pocinajuca astma, ktoru spusta virusove ochorenie? Alerg. odporucila ribomunyl na deficit IgA, ale az od augusta? nie je to neskoro? Mame davat syna do skolky? Alebo mu dat teraz nejaku pauzu, lebo aj on ma deficit IgA a tiez ma uzivat Ribomunyl. Najviac si to vzdy odskace dcerka, lebo u nej ten kasel trva dlhsie.

Otázka

Pretrvávajúce problémy s chorými deťmi

Odpoveď

Myslím si, že imunitný systém vášho syna ešte nedozrel tak, aby mohol navštevovať škôlku. Predpokladám, že s dvojročnou dcérkou ste na materskej dovolenke a tak ste si kľudne mohli /a zrejme aj mali/ nechať syna ešte rok doma.
Deficit IgA aký ste uviedli nemusí znamenať nič chorobné, skôr ide o celkovú zrelosť imunitného systému vášho syna, ktorý nevedel spracovať opakované ataky vírusov a baktérií v kolektíve škôlkárskych detí. Skúste ho cez prázdniny dať dokopy nielen Ribomunylom, ale aj primeraným a postupným otužovaním (z mojej skúsenosti - pri bežných problémoch, aké má váš syn - ďaleko lepšia imunostimulácia ako lieky).