Môže byť dlhodobý kašeľ vedľajší účinok vakcíny proti alergii?

Mojej 9-ročnej dcére bola zistená v apríli 2009 alergia na domáci prach a roztoče, ktorá sa prejavovala ranným kýchaním. Iné problémy nemala. Užíva nasledovné lieky: 1/2 tbl. Zodac večer, sprej Avamys večer a ranná dávka 4-kvapky Staloral. Ranné kýchanie prestalo, ale po polroku začala sucho a dráždivo kašlať. Kašel sa prejavuje bezprostredne po každom jedle / je jedno, čo zje / počas celého dňa a kašel sa utlmí po približne 10-15 minutách. Niekedy sa kašeľ vyskytne aj po vypití tekutín. Bola jej odobratá krv na pľúcne chlamýdie - výsledok bol negatívny, 2 x rontgen dutín - bol v poriadku. Lekárka vylúčila aj reflux. V noci nekašle. Tento kašeľ trvá už 8 mesiacov, pri chorobe sú prejavy miernejšie. Chorá nebýva často. Môže to byť aj vedľajších účinok vakcíny?

Otázka

Môže byť dlhodobý kašeľ vedľajší účinok vakcíny proti alergii?

Odpoveď

Výskyt kašľa v súvislosti s jedlom u dieťaťa nie je veľmi častý, ale v každom prípade si vyžaduje podrobné gastroenterologické vyšetrenie u špecialistu (nielen orientačné).Súvislosť s ochorením alebo poruchou funkcie zažívacieho traktu je veľmi sugestívna. Ako doplňujúce vyšetrenia s ohľadom na vylúčenie alergického pôvodu kašľa je možné vykonať vyšetrenie vydychovaného vzduchu na prítomnosť určitých látok, ktoré vznikajú pri alergickom zápale(tzv.FENO), prípadne aj tzv.broncho-provokačný test. Tieto vyšetrenia sú dostupné prakticky vo všetkých väčších mestách, ale nerobí ich každý alergológ, je nutné cielene sa na ne informovať.
Súvislosť s užívaním Staloralu nie je pravdepodobná- tam by sa očakával skôr kašeľ po užití dávky alebo aj stály kašeľ, ale nie v náväznosti na jedlo. V každom prípade však možno aj túto možnosť otestovať jednoducho prerušením Staloralu na cca 3 týždne a potom postupovať ako pri prerušení z iných dôvodov- znížením dávky na polovicu a postupným zvyšovaním na plnú dávku. Tento postup je samozrejme nutné dohodnúť so svojím alergológom.