Spôsobí znížená imunita infekciu dýchacích ciest a tá spôsobí prejavy a príznaky astmy?

imunity) problémy s nočným kašľom a pozáťažovým kašlom vôbec neustupujú. Dcérka nie je schopná vôbec veľkej záťaže, aj pri obyčajnom bláznení s deťmi kašle, prudko reaguje na zmeny počasia (hlavne v zimnom období pri hmlovom vlhkom počasí). Sme v sledovaní alergológa, ktorý po kontrole po prudkých kašloch takmer vždy vylúčil infekt dýchacích ciest, má navštevovať kolektív a neobmedzovať sa. V noci pri záchvate tak kašle až vracia, niekedy až modrie a na druhý deň má pod očami petechy. Žiaľ, dcérka toho nie je schopná, kašle ju vyčerpávajú. Jej stav je takýto i keď v zimnom období navštevovala kolektív minimálne. Urobili jej nasledujúce vyšetrenia: - FW, KO+diff, CIK, CRP, EAA, C3, C4, CH 50, PC, FA, IA, mykoplazma, chlamydie, Ig, TT, TN, IgE, špec. IGE potravinové, Cl v pote - všetký vyšetrenia boli negatívne s výnimkou zníženej imunity: - pele, roztoče, prach, zvierata negatívne; - sono gastroenterolog; - skrateny usek subkarialnej časti ezofagu 10 mm, opakovane zachytený reflux do ezofagu, nasadene Costi a doporučenie na pHmetrické vyšetrenie pre podozrenie na GER, budeme absolvovat v juni 2010. Astma bola diagnostikovaná na základe dlhodobého sledovania alergológom, popisovania príznakov. Spirometriu dcérka absolvovala, žial výsledky neboli ešte v jej veku hodnotiteľné. Najbližšiu kontrolu nám dali až na 9.2010 a budeme absolvovať ešte "inhalačné testy" - ORL zväčšená nosná mandla, doporučenie na jej odstránenie, časté laryngitídy. Máme aj zdravotnú pomocku inhalator a lieky Adrenalin, hydrocortizon a roztoky. V súčasnom období mám pocit, že jej astma je relativne pod kontrolou, ale trápia ju infekty dýchacích ciest, laryngitídy. Je možné, že dcérke uvedené problem spôsobuje apriori GER? Čo viac môžeme pre dcérku urobiť, mám pocit, že všetko, čo sa preskúmať resp. otestovaťdalo, sme absolvovali Aké sú nasledujúce dni, prejavy po prekonanom astmatickom záchvate? (intenzita kašla, zahlienenie,…) resp.aké sú prejavy, priebeh v tele po astme. Je moja domnienka správna znížená imunita spôsobí infect dýchacích ciest a ten spôsoby prejavy a príznaky astmy alebo to vôbec nesúvisí? Refluxát a kyslé prostredie spôsobí infect dýchacích ciest a kašel, laryngitída a astma.

Otázka

Spôsobí znížená imunita infekciu dýchacích ciest a tá spôsobí prejavy a príznaky astmy?

Odpoveď

Liečba Vašej dcérky je skutočne kompletná a pokiaľ ide o samotnú astmu, niet k nej čo pridať. Ak má zväčšené nosné mandle, je vhodné ich čo najskôr odstrániť, lebo chronická nádcha, ktorú obvykle zväčšené nosné mandle udržujú, a následné zatekanie hlienov je veľmi častou príčinou dráždivého kašľa. Druhou je gastroezofageálny reflux. Costi je iba jednou z možností liečby refluxu, po absolvovaní ph -metrie by ste mali dostať účinnejšiu liečbu, ktorá priamo postihuje mechanizmus refluxu a problém s kašľom by sa mal podstatne zmierniť.
Pokiaľ ide o oslabenú imunitu a opakované infekcie dýchacích ciest u atopických detí- je to častý a komplikovaný problém vzájomnej spätosti alergie a imunitných obranných mechanizmov,(ktorého vysvetlenie presahuje možnosti tejto poradne), kde pomáha okrem liečby typu Luivacu aj otužovanie, klimatická liečba (prímorská, vysokohorská) a do istej miery možno očakávať aj to, že vekom sa tento problém obvykle zmenšuje.