Nenormálne ma svrbí v hrdle a v nose, režú a slzia mi oči

Na čo som vlastne alergická, aby som sa prípadným alergénom vyhýbala? Už asi 15 rokov mám takéto ťažkosti. Začalo sa to rezaním a slzením očí, vlastne som kvôli tomu navštívila alergológa. Pri anamnéze zistil, že s imunitou má súvis aj môj ďalší problém - časté mykózy. To riešil liečbou, ktorá zabrala, ale z času na čas, treba znova preliečovať - toľko porucha celulárnej imunity. Ja ale bojujem statočne nielen s alergiou, ale aj s lekármi. Pri testovaní zistili pozit. reakciu len na brezu. Povedal, že alergik je ten človek, čo má aspoň 2 reakcie. Ale oči ma tak režú a svrbia, že chodím k očnej a ona mi predpisuje na preliečenie antibiotiká, pretože sa mi robí hnis v očiach, ktorý mi prekáža pri videní. Nenormálne ma svrbí v hrdle a v nose. Predpísal mi zodac a do nosa flixonase. Minulý rok mi to zabralo, ale tento rok to akosi nefunguje, hoci to užívam nepretržite. Svojím chrčaním, ktorým si uľavujem od svrbenia obťažujem svoju rodinu, kýchaním všetkých,kam sa pohnem. Tí čo ma nepoznajú utekajú, lebo nechcú ochorieť, ostatní sa rehocú koľký krát je to za deň. Nie je to smiešne, pretože niekedy je to také intenzívne, že si dávam Tantum verde,čo ma od toho bolí hrdlo. Keď som naposledy tento týždeň prosila o pomoc, aby mi zmenili lieky, alebo čo povedali mi u môjho alergológa, že mám si požiadať obvodného, aby mi predpísal xyzal, alebo niečo, veď on to teraz môže.

Otázka

Nenormálne ma svrbí v hrdle a v nose, režú a slzia mi oči

Odpoveď

1/ Pochybujem že váš alergológ povedal, že alergik je človek, ktorý má reakciu aspoň na dva alergény. Asi ste sa nepochopili a vy ste si niečo, čo povedal, interpretovali svojsky. To, či dakoho diagnostikujeme ako alergika totiž nestojí a nepadá na kožných testoch. Alergikom môže byť aj človek, ktorý pri kožných testoch nevykázal žiadnu reakciu (vtedy sa diagnóza opiera o iné diagnostické parametre) a samotná pozitivita kožných testov trebárs aj na viacero alergénom ešte neznamená, že dotyčný človek je chorý, že má alergiu. A toto určite vie aj váš alergológ, takže som presvedčený, že to s tou brezou nebolo tak, ako to tvy podávate ďalej.
2/ testovaním (ani z krvi ani z kožných testov) sa vôbec nemusí zistiť, že na čo ste alergická, najmä ak ste alergická na nejakú látku, ktorá sa ako alergén prejavuje zriedkavo - najlepšie je vypozorovať "zo života" väzbu vašich ťažkostí na nejaké okolnosti a z nich potom dedukovať na potenciálne alergény. Podľa toho, čo opisujete, ale z celej veci robíte zbytočnú detektívku a asi aj sama dlhé roky tušíte, resp. viete., že ste alergická na pele (a možno aj iné alergény).
3/ Skúste zmeniť alergológa, liečebné možnosti vašej alerg. nádchy podľa mňa nie sú vyčerpané.
4/ skúste zmeniť životný štýl, hľadajte aj iné spolupôsobiace príčiny, napr. viachodinová práca pri počítači s následným vyčumovaním do telky do nočných hodín urobia s očami svoje; počas sezóny, kedy vaše alergické ťažkosti vrcholia noste na očiach okuliare, dakedy pomôže aj krátky účes (dlhé vlasy sú lapačom alergénov).