Mám alergiu.. môže to spôsobiť stratu čuchu a chute?

Uz cca 15 rokov mam alergiu, ktora sa prejavuje plnym nosom a svrbenim oci (pele, travy, obilie....) Tento rok mi tiez zacala, asi pred 2tyzdnami. kedze som tehotna (17tyzden) neberiem ziadne lieky. Pred tyzdnom som vsak stratila cuch aj chut, necitim vobec nic. Je moznost, ze je to sposobene alergiou? Upchatym nosom? Stale kycham a zle sa mi dycha.

Otázka

Mám alergiu.. môže to spôsobiť stratu čuchu a chute?

Odpoveď

Je prakticky isté, že opísané príznaky vám spôsobila alergia. Ide o vystupňovanie príznakov, ku ktorému v minulých sezónach nedošlo preto, lebo vtedy ste užívali lieky a teraz - ako píšete - pre tehotenstvo žiadne lieky neužívate. Máte dve možnosti: užívať nízkodávkovaný sprej s obsahom budezonidu do nosa - ide o lokálne pôsobiaci kortikoid, ktorý v bežných liečebných dávkach sa považuje za bezpečný liek aj v tehotenstve. Bezpečné sú pravdepodobne aj ostatné lokálne nosové kortikoidy dostupné na našom trhu.
Druhá možnosť - bez liekov - je aplikovať fototerapiu pomocou prístroja Rhinolight (na Slovensku ho má vari 6 pracovísk, z toho jedno je v Bratislave). Fototerapia alergickej nádchy je mimoriadne vhodná pre tehotné ženy, ktorí nechcú počas tehotenstva užívať žiadne lieky. Dvojtýždňová liečba pozostávajúca z 5 až 6 krátkych vizít počas dvoch týždňov u drvivej väčšiny pacientov prinesie úľavu o trvaní 8-12 týžd§ov (čo je doba, ktorá je pre mnohých pacientov dostatočná na to, aby ich "sezóna prehrmela" bez liekov.